Gemeente Dordrecht

DoelenKwartet in Kunstkerk

Op maandag 5 januari geeft het DoelenKwartet een concert in de Kunstkerk in Dordrecht. Het concert, dat om 20.00 uur start, is geheel gewijd aan de strijkkwartetten van de onbekende grootmeester Hans Erich Apostel (1901-1972).

Het DoelenKwartet bestaat uit Frank de Groot en Maartje Kraan op viool, Karin Dolman op altviool en Hans Woudenberg op cello. Zij spelen werken als Strijkkwartet in d-klein, Strijkkwartet opus 7 en zes Epigrammen op 33.

Première in Kunstkerk
Het oeuvre van Hans Erich Apostel voor strijkkwartetten bestaat uit vijf composities uit verschillende stijlperioden waaronder twee vroege werken (1925 en 1926) die in de Kunstkerk hun première beleven. Het DoelenKwartet vond deze niet uitgegeven composities in de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen en speelt de werken uit het handschrift van de componist.

Verwantschap met kunstenaars
Hans Erich Apostel, geboren in Karslruhe, vertrok al op jonge leeftijd naar Wenen. Daar werd hij leerling van componist Schönberg en later van Alban Berg. In zij n muziek is hij vooral op zoek naar lyriek. Zelf omschrijft hij zijn muziek als 'klinkende architectuur'. Voordat hij een compositie schreef schetste hij graag figuren die sterk de vorm bepaalden waarin hij zich muzikaal wilde uitdrukken. Hij voelde een sterke verwantschap met kunstenaars uit andere disciplines, vooral schilders (Kokoschka, Kubin).

Maak kennis met de ontwikkeling van deze fascinerende componist tijdens dit unieke concert in de Kunstkerk.

De stem van Hans Erich Apostel. Kunstkerk Dordrecht. Maandag 5 januari. Aanvang 20.00 uur. Entree: 7,50 euro, inclusief kopje koffie/thee.

Datum 30 december 2008
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Evelien Holster
Kunstkerk Dordrecht
T (078) 639 85 55