Raad van State


maandag 5 januari 2009
10.30 uur

Zitting over de bestuurlijke boete die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan een taxichauffeur uit Amsterdam. De minister heeft de boete opgelegd, omdat bij controle zou zijn gebleken dat de chauffeur niet over een geldig werkmapje beschikte. Dit werkmapje mag niet meer dan een jaar oud zijn. Volgens de chauffeur staat nergens in het werkmapje dat dit maar een jaar geldig is. Hij was van mening dat hij een nieuw werkmapje in gebruik moest nemen als het oude mapje vol was. Een nieuw werkmapje had hij al naar eigen zeggen thuis liggen. Hij vindt de boete van EUR 220 buiten proportie. De rechtbank in Amsterdam heeft in maart 2008 een eerder beroep van de taxichauffeur gegrond verklaard. De rechtbank constateerde dat in de gebruiksaanwijzing niet is vermeld dat de werkmap maar een jaar geldig is. Naar het oordeel van de rechtbank kon de taxichauffeur slechts in beperkte mate worden verweten dat hij de geldigheidsduur niet in acht heeft genomen. Ook had de minister rekening moeten houden met de geringe ernst van de overtreding, aldus de rechtbank. De rechtbank heeft dan ook de opgelegde boete gematigd met 50% tot een bedrag van EUR 110. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem zijn de instructies in de werkmap wel juist. (zaaknummer 200803356/1)

11.00 uur

Zitting over de bestuurlijke boete die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan het bedrijf Smit Reizen in Harderwijk. De minister heeft de boete opgelegd omdat het bedrijf de rusttijden voor chauffeurs niet in acht zou hebben genomen. Deze tijden zijn voorgeschreven in de Arbeidstijdenwet. Smit exploiteert een touringcarbedrijf dat voor touroperators buspendels verzorgt naar Spanje. Deze buspendels vertrekken vanaf een centraal op- en overstappunt in Maarheeze. Bij een inspectie door Verkeer en Waterstaat in 2006 bleek dat de chauffeurs bij de registratie van hun rijtijden niet de uren verantwoordden die zij nodig hebben om van hun standplaats Harderwijk naar Maarheeze te komen. Ook hebben toezichthouders ten aanzien van de chauffeurs geconstateerd dat de langste door hen genoten rusttijden in periodes van 30 uren steeds minder bedroegen dan acht uren. Deze constateringen hebben geleid tot het boeterapport. Smit is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803652/1)

11.45 uur

Zitting over de bestuurlijke boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan Keukencentrum Mandemakers in Waalwijk wegens overtreding van de Arbeidstijdenwet. De boete die de minister heeft opgelegd, bedraagt ruim EUR 20.000. Bij controle hebben twee inspecteurs van de Arbeidsinspectie geconstateerd dat monteurs hun hoogste toegestane aantal arbeidsuren per dienst hadden overschreden. Volgens Keukencentrum Mandemakers heeft de minister zijn boete op onjuiste gegevens gebaseerd. Volgens het keukencentrum stelt de minister zich ten onrechte op het standpunt dat zowel de rit van huis naar de eerste klus als de rit van de laatste klus weer naar huis als arbeidstijd moet worden aangemerkt. (zaaknummer 200804126/1)

12.30 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Zutphen van het verzoek van een echtpaar uit die gemeente om op te treden tegen een café dat naast het woonhuis van het echtpaar aan de Laarstraat ligt. Het echtpaar heeft het gemeentebestuur verzocht iets te doen tegen de geluidsoverlast en de overtreding van de sluitingstijden en tegen de afvalberg achter het café. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van het echtpaar afgewezen, omdat uit waarnemingen niet zou zijn gebleken van geluidsoverlast of overtreding van de sluitingstijden. Ook heeft Bouw- en woningtoezicht volgens het gemeentebestuur niet kunnen constateren dat er (sloop)afval buiten lag. De rechtbank in Zutphen heeft in maart 2008 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond verklaard. Het paar laat het hier niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803085/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.