Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

2 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200800362/1
datum van uitspraak: woensdag 7 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor uitbreiding nertsenhouderij in De Mortel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend aan een maatschap voor een nertsenhouderij aan de Dr. De Quayweg in De Mortel. De vergunning maakt uitbreiding van 5.990 naar 12.000 fokteven mogelijk. De stichting Bont voor Dieren is het niet met de vergunning eens en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting heeft het college geen goed onderzoek verricht naar de luchtkwaliteit en zal de luchtkwaliteit verslechteren als gevolg van de bedrijfsuitbreiding. Verder vreest de stichting voor geluidsoverlast. Bovendien had de vergunning niet mogen worden verleend, omdat de uitstoot van ammoniak nadelige gevolgen heeft voor een nabijgelegen natuurgebied, aldus de stichting.
2. 200802424/1
datum van uitspraak: woensdag 7 januari 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering stukken openbaar te maken over bedrijventerrein in Koggenland) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Koggenland om stukken over het toekomstig regionaal bedrijventerrein Jaagweg openbaar te maken. De stichting Berkhout is Bòós had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van stukken uit de periode december 2006 tot maart 2007 verzocht. Het gaat onder meer om stukken van de project- en stuurgroep van het bedrijventerrein. Het college heeft het verzoek van de stichting geweigerd, omdat de besprekingen oriënterend van aard zijn en uitsluitend bedoeld voor intern beraad. De rechtbank in Alkmaar heeft in februari 2008 het beroep van de stichting tegen de weigering gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat het college het rapport "Verkeerstechnische inpassingsstudie aansluiting Westfrisiaweg-A7" openbaar had moeten maken. De stichting is in hoger beroep gekomen, omdat het college geen gevolg heeft gegeven aan de uitspraak van de rechtbank. Maar de stichting is ook van mening dat alle stukken hoe dan ook openbaar hadden moeten worden gemaakt omdat ze milieu-informatie bevatten. Daarom is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraken in zaaknummers 200802425/1 en 200802426/1 die eveneens op 7 januari a.s. openbaar worden gemaakt. In die zaken had de stichting verzocht om openbaarmaking van stukken uit de periodes juni 2006 tot medio december 2006 en mei 2007 tot juli 2007. pagina: 1