Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 5 januari 2009

Nationaal Jeugd Orkest wordt Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie

Het NJO heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt: het nam het initiatief tot de NJO Summer Academy, met moderne ensemblemuziek, masterclasses, authentieke kamerorkesten, opera, dwarsverbanden tussen muziek en andere kunstvormen, et cetera; daarnaast ontwikkelde het een eigen festival in Gelderland.

Geen wonder dat de woorden die achter de afkorting NJO schuilgaan steeds meer vragen oproepen bij musici en publiek. De naam 'Nationaal Jeugd Orkest' waaronder het NJO 52 jaar geleden van start ging dekt de lading allang niet meer: het NJO is internationaal actief, werkt met jongvolwassenen en het traditionele symfonieorkest is één van de vele aangeboden ensemblevormen.

Samenspel op het allerhoogste niveau en de presentatie aan een breed publiek, daar gaat het om bij het NJO. Om die redenen gaat het NJO voortaan door het leven als NJO: Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie. De verschillende ensembles die tijdens de projecten van het NJO samengesteld worden opereren allemaal onder een eigen naam. Zo zal in januari het NJO Symfonieorkest o.l.v. Josep Pons een tournee maken.

Deze Wintertournee wordt jaarlijks in januari georganiseerd. Voor dit project komen muziekvakstudenten van voornamelijk Nederlandse en Belgische conservatoria bij elkaar om een symfonisch programma in te studeren, waarop een korte tournee langs Nederlandse en Belgische podia volgt.

Het NJO Symfonieorkest staat deze winter onder leiding van de Spaanse dirigent Josep Pons. Er is met hem een aantrekkelijk mediterraan programma samengesteld. De honderd enthousiaste jonge musici (afkomstig uit o.a. Nederland, Hongkong, Rusland en Spanje) zullen werken van Alberto Ginastera, Benet Casablances, Manuel de Falla en Maurice Ravel (de tweede suite uit Daphnis en Chloë en de Boléro) ten gehore brengen.

Programma NJO Symfonieorkest o.l.v. Josep Pons

Alberto Ginastera - Danzas de "Estancia" opus 8a

Maurice Ravel - Daphnis et Chloë, suite nr 2

Benet Casablancas - Alter Klang

Manuel de Falla - El sombrero de tres picos, suite nr 2

Maurice Ravel - Boléro

Concerten

9 januari, 20.00 uur - Apeldoorn, Orpheus
11 januari, 11.00 uur - Amsterdam, Concertgebouw
12 januari, 20.00 uur - Antwerpen, De Singel
13 januari, 20.00 uur - Antwerpen, Koningin Elisabethzaal 14 januari, 20.00 uur - Enschede, Muziekcentrum
17 januari, 20.15 uur - Nijmegen, De Vereeniging
18 januari, 20.15 uur - Rotterdam, De Doelen

Biografie Josep Pons

De Spaanse dirigent Josep Pons (1957) is een van de meest spraakmakende dirigenten van zijn generatie. Hij maakte furore door zijn activiteiten als chef-dirigent van het Orquesta Ciudad de Granada en het door hemzelf opgerichte Orquesta de Cambra Teatre Lliure. In 2003 werd Pons aangesteld als artistiek directeur en chef-dirigent van het Orquesta Nacional de España.

Josep Pons is een veelgevraagd gastdirigent. Hij staat regelmatig voor vele gerenommeerde Spaanse en andere Europese orkesten en leidde eveneens orkesten in Israël en Australië. Ook met jongprofessionele musici heeft hij veel ervaring . Hij dirigeerde het JONDE, het jeugdorkest van Spanje, en is medeoprichter van het jeugdorkest van Catalonië.

Biografie NJO / Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie

Het NJO, de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie, stelt al meer dan vijftig jaar getalenteerde toekomstige beroepsmusici in de gelegenheid zich onder leiding van hooggekwalificeerde coaches en dirigenten te bekwamen in samenspel. Essentieel voor de activiteiten van het NJO is dat coaching en masterclasses altijd gevolgd worden door de presentatie aan het publiek. De projecten die door het NJO worden georganiseerd vormen een onmisbare aanvulling op het muziekvakonderwijs en begeleiden de jongprofessionele musicus waar mogelijk en waar nodig als die zijn eerste schreden zet in de beroepspraktijk.

Er worden veelsoortige activiteiten aangeboden: 's winters is er een tournee door het NJO Symfonieorkest, 's zomers nemen circa 250 musici uit binnen- en buitenland deel aan projecten die in het kader van de NJO Summer Academy worden georganiseerd: een maand lang werken ze aan een gevarieerd muzikaal repertoire, onder leiding van een dertigtal dirigenten en coaches. Het repertoire reikt van muziek voor groot symfonieorkest tot kamerorkest en van hedendaagse ensemblemuziek tot de symfonieën van de Weense Klassieken, uitgevoerd volgens de historische uitvoeringspraktijk onder leiding van verschillende specialisten. De composer in residence speelt bij de programmering een belangrijke rol.

Nationaal en internationaal heeft het NJO de reputatie concerten te verzorgen op het allerhoogste niveau. Het NJO wordt regelmatig uitgenodigd op te treden in de abonnementenseries van de professionele orkesten en in de belangrijkste concertzalen in binnen- en buitenland. Daarnaast organiseert het NJO elke zomer een eigen festival in Gelderland. De NJO Muziekzomer is het podium voor de vele ensembles die worden voorbereid tijdens de NJO Summer Academy.

Reinbert de Leeuw is artistiek leider van de NJO Summer Academy.

Neem voor meer informatie contact op met Maartje Brattinga (marketing/PR)

maartje@njo.nl
055-5791221

Zie ook www.njo.nl

Met vriendelijke groeten,
NJO / Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie

Maartje Brattinga, marketing/PR
Roggestraat 44 / 7311 CD Apeldoorn
t. +31.55.5791221
maartje@njo.nl
www.njo.nl / www.muziekzomer.nl