ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT-branche blijft groeien in 2009

5 januari 2009

De totale bestedingen aan informatie- en communicatietechnologie (ICT) groeien in 2009 naar verwachting met 1,1 procent. Met name software en services groeien met respectievelijk 5 procent en 4 procent. De bestedingen aan hardware stabiliseren zich. De telecom/internetsector krimpt naar verwachting met 0,2 procent. De ICT-branche groeit net als voorgaande jaren meer dan de economie als geheel, die in 2009 volgens het CPB terugloopt met 0,75 procent. De totale marktomvang voor de ICT-bestedingen groeit naar verwachting tot 31 miljard.

Het softwaresegment is de grootste groeier binnen de IT-sector met een verwachte groei van 5 procent in 2009. Investeringen in software worden door veel organisaties noodzakelijk geacht om hun kritische bedrijfsprocessen te stroomlijnen, efficiënter te werken, kosten te reduceren en om meer toegevoegde waarde te realiseren door innovaties. Ook willen leveranciers meer gemak bieden aan hun klanten door softwarepakketten gecombineerd aan te bieden en is er een toenemende aandacht voor informatiebeveiliging.

Met de groei van de bestedingen in software, groeit ook het segment services. Implementatie van software en advisering spelen daarbij een rol. Ook lopen veel onderhoudscontracten door, die gezien hun looptijd minder gevoelig zijn voor economische bewegingen.

De sector telecom/internet wordt geconfronteerd met sterke concurrentie en een prijsregulering voor mobiel bellen en sms-en binnen Europa door de Europese Commissie. Hierdoor dalen de bestedingen in telecom/internet, terwijl het gebruik van mobiele spraak- en datadiensten nog altijd sterk stijgt.

Groei in 2008

Over 2008 laat de ICT-branche een verwachte groei zien van 2,7 procent. Dit ligt boven de algemene economische groei van 2,25 procent in 2008. Ook hier springt de IT-sector met de segmenten software en services er uit met groeipercentages van respectievelijk 8,1 procent en 7,4 procent. De bestedingen aan hardware nemen in 2008 naar verwachting toe met 4,1 procent. De telecom/internetsector krimpt in 2008 met 0,2 procent.

Tabel ICT-bestedingen:
groeicijfers 2008 en verwachting 2009 in procenten

Groei
in 2008 Groei
in 2009
Totaal ICT-bestedingen in Nederland
2,7 1,1
Totaal IT-sector 6,1 2,6
waarvan hardware & kantoortechnologie 4,1 0,1 waarvan software 8,1 5,0
waarvan services 7,4 4,0
Totaal Telecom/internetsector -0,2 -0,2

Totale marktomvang
(in miljarden euro's)
30,8 31,2
Bron: ICT~Office/Heliview

ICT~Office baseert bovenstaande voorlopige cijfers op onderzoek door bureau Heliview onder lidbedrijven, aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen. De cijfers vormen onderdeel van de ICT~Marktmonitor 2009, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat ICT~Office uitbrengt in samenwerking met Heliview. De ICT~Marktmonitor 2009 verschijnt in mei dit jaar.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector.

---

Noot aan de redactie (