Gemeente Bronckhorst

Toespraak tijdens: Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Bronckhorst

Datum: 5 januari 2009 om 20.05 uur

Plaats: Cultureel Centrum De Brink Zelhem
Door: H.A.J. Aalderink burgemeester van de gemeente Bronckhorst

Dames en heren, beste inwoners, relaties en vrienden van Bronckhorst,

Het is mij een groot genoegen om u hier namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders welkom te mogen heten, op wat alweer de 5e nieuwjaarsbijeenkomst is van de gemeente Bronckhorst.

Ik hoop dat u goede feestdagen heeft gehad en wens u een zeer voorspoedig en vooral gezond 2009 toe.

Zoals gezegd alweer de 5e nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Bronckhorst of wel via het gemeentekantoor in Hengelo 2005, Bakker Vorden 2006, Dem Bremer Toldijk 2007, Gouden Kaper Hummelo 2008 en Cultureel Centrum de Brink Zelhem 2009 gaan we op weg naar ons eerste lustrum in 2010, maar daarover later meer.

Een terugblik op 2008

Leefbaarheid:
In 2008 was er o.a. veel discussie over leefbaarheid. De vraag die veel wordt gesteld, maar waarop we nog geen antwoord hebben is "Wat is nu eigenlijk leefbaarheid en waar wordt leefbaarheid door bepaald"? Wordt leefbaarheid nu bepaald door: . Een nieuwe Troefmarkt in Keijenborg of is dat het nieuwe dorpsplan? . Minder verkeer in het stadje Bronkhorst? . Samen de geweldige actie Samenloop voor Hoop doen! . Reconstructie van de wijk Vorden Zuid met een herinrichting van het Van Arkel plein, nu plantsoen? . Een Hökersweekend in Varssel?
. Een school in Hoog-Keppel?

Kortom leefbaarheid en het in stand houden van voorzieningen in onze kernen staat volop in de belangstelling. Het is geweldig om te zien hoe een aantal dorpsbelangenverenigingen actief zijn met het opstellen van dorpsplannen, waarin de leefbaarheid in de volle breedte wordt meegenomen. Het dorpsplan Keijenborg dat in december is aangeboden aan de raad is hiervan een prachtig voorbeeld. Van onderop gemaakt en in overleg met de gemeente heeft dit een product opgeleverd dat breed gedragen wordt, en het is ook nog direct uitvoerbaar. Wat de leefbaarheid bepaalt, verschilt per kern. Dus maatwerk is gewenst. De gemeente werkt ook hard aan de leefbaarheid. Bijvoorbeeld via het vrijwilligersbeleid, kernenbeleid, accommodatiebeleid en ook binnen het netwerk van de P-10 gemeenten als het gaat om te leren van de beste voorbeelden bij grote plattelandsgemeenten in Nederland! Ook de "Toekomstvisie Bronckhorst 2030" moet antwoorden geven op vragen rond de leefbaarheid. Ik kom daar op terug.

Dames en heren,
Allemaal erbij was, is en blijft een belangrijk thema voor onze gemeente. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning ofwel de Wmo geeft ons daarvoor instrumenten, maar het blijft, gelukkig zou ik zeggen, toch voor een belangrijk deel mensen werk.

Helaas moet ik constateren dat onze afdeling Openbare Orde en Veiligheid, ja u hoort het goed, afgelopen maand een keer om 01.00 uur 's nacht gewaarschuwd werd omdat men een totaal verwaarloosde man had aan getroffen in een woning in Zelhem. De man was zo verzwakt en hij had zich zo verwaarloosd dat hij om 02.30 uur 's nacht overleed ondanks alle reddingspogingen van de gealarmeerde hulpdiensten! Zo maar een inwoner in een straat, in een hoekhuis. Vreemd, waar waren we? Waarom gaf niemand tijdig signalen? Ik spreek niet over Amsterdam, maar over Zelhem. Ja over de gemeente Bronckhorst!

Ik blijf mijn oproep herhalen, laten we invulling blijven geven aan het Naoburschap. Laten we ons samen hard maken voor het thema: "In Bronckhorst allemaal erbij"

Mooie referenties voor Bronckhorst:
Bronckhorst op weg naar het 1e lustrum kan ook een aantal mooie zaken melden onder het thema Wist u dat ...: . Bronckhorst de veiligste gemeente in de Achterhoek is! . Bronckhorst het mooiste ommetje van Gelderland heeft, de Ockhorst-route in Wichmond! . Bronckhorst de mooiste kilometers wandelroute van Nederland heeft, een deel van het Pieterpad! . Bronckhorst op de 3e plaats in Gelderland staat, als het gaat om de meest ondernemers vriendelijke gemeente!

Verder zou ik nog iets kunnen zeggen over het onderzoek "De Staat van de gemeente" waarin u als inwoners zich erg positief heeft uitgesproken over onze gemeente en onze dienstverlening.

Reden tot tevredenheid? Zeker, een geweldige steun in de rug voor zowel de raad, college als ambtelijk apparaat om de ingeslagen weg daadkrachtig voort te zetten. Dus achterover gaan zitten? Zeker niet!

Openbare Orde en Veiligheid:
Dames en heren,
Het woon- en werkklimaat in uw directe omgeving wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wijze waarop invulling wordt gegeven aan, of anders gezegd, hoe u de openbare orde en veiligheid beleefd. Hoewel we de veiligste gemeente in de Achterhoek zijn, hebben we toch in prima samenwerking met het Politie team Bronckhorst een aantal zaken, die er zeker ook bij ons zijn, opgepakt cq opgelost.
Een paar zaken wil ik u noemen:
. Ontruiming van het oude Aviko terrein in Hoog-Keppel, waar we uiteindelijk 43.000 kg afval en twee krakers moesten afvoeren. Een prima actie die een inzet vroeg van 30 personen, van diverse disciplines, begonnen om 's morgens 08.00 uur was de klus rond 's avonds 19.00 uur geklaard! . De gewelddadige overval op de bewoners van een woning in het buitengebeid in Zelhem. Gelukkig zijn de daders gepakt. . De invoering van het SMS-alert
. De opzet van buurtbemiddeling en aanpak van de zgn. multi probleem situaties in onze gemeente.

Zomaar een willekeurige greep uit de activiteiten
Er zijn wel zorgen over de reorganisatie bij de Politie en de wens tot verdere centralisatie, oftewel de Politie zorg verder weg. Het belang van goede Politie zorg op het platteland is groot, een incident als de overval in Zelhem heeft nog maar weer eens aangetoond wat een enorme impact zoiets heeft op het platteland.

De veiligste gemeente zijn schept ook verwachtingen en verplichtingen naar onze burgers voor de toekomst en daar hoort opschaling en centralisatie wat mij betreft niet bij!

Ik kan u ook melden dat de jaarwisseling dit jaar prima is verlopen. Complimenten aan de jeugd, politie en allen die er aan hebben bijgedragen dat dit feest zo is verlopen. Het is voor mij weer het bewijs dat locaal samen afspraken maken de beste garanties geven voor goed veiligheidsbeleid en dus de beste veiligheid voor onze inwoners

Brandweer:
Bij de brandweer hebben we nu een jaar samengewerkt in cluster verband met Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek, samen vormen we het brandweercluster Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek West SBAW.

Met de opbouw van 6 clusters in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland hopen we de extra kwaliteit te kunnen leveren die de Minister ons zal opleggen per 2010. Zorgen zijn er door de dreiging van regionalisering met o.a het in diensttreden van onze vrijwilligers in regionale dienst! Tijdens het bezoek van onze Minister van Binnenlandse zaken, mevrouw ter Horst, in april 2008, hebben onze vrijwilligers hun zorgen hierover in een persoonlijk gesprek met de Minister kenbaar kunnen maken! We zijn trots op ons team van brandweervrijwilligers en we staan erop dat de positie van deze vrijwilligers ook in de toekomst goed geborgd is!

Naast de genoemde cluster samenwerking is een samenwerking met Doesburg afgesloten en is er weer veel gestudeerd en geoefend om onze inwoners de best haalbare veiligheid te kunnen bieden.

Wonen, werken en recreëren in Bronckhorst:
Met de vaststelling van de woonvisie heeft de raad aangegeven waar woningen gebouwd kunnen worden. De meeste woningen in de grote kernen, maar ook bij aangetoonde behoefte in de kleinere kernen. Zoals eerder aangegeven zijn woningen niet alleen bepalend voor de leefbaarheid in de kernen, maar de woonvisie geeft wel een houvast bij het opstellen van dorpsplannen.

Ook de landbouw en het overige bedrijfsleven hebben goede ontwikkelingsmogelijkheden in Bronckhorst. Ik hoop van harte dat de innovatie bij het bedrijfsleven, vooral nu, meer aandacht krijgt. Immers Bronckhorst ligt in het centrum van het kennisbeleid Oost Nederland met geweldige kansen op het gebied van Food, Health en Technology. Deze kennisnetwerken bieden ook Bronckhorster ondernemers goede mogelijkheden om te komen tot innovaties binnen het eigen bedrijf. Bronckhorst biedt een uitstekende basis om in leeggekomen gebouwen starters onder te brengen. Aansluiten op breedband via het project Fiber to the Farm is dan wel een voorwaarde! Ik daag ondernemers uit om in 2009 samen met ons in deze kennisnetwerken te gaan participeren.

Recreëren kan volop in Bronckhorst, dat is goed voor onze inwoners en het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor ons bedrijfsleven. Een goed woon- en leefklimaat en een goed toeristisch- / cultureel klimaat zijn medebepalend voor de woonkeuzes van vooral ook jongere mensen, en die hebben we de komende jaren hard nodig. Laat ik u één cijfer noemen. In de zorg zijn tot 2020 500.000 mensen nodig terwijl en maar 200.000 beschikbaar zijn in Nederland! Via innovaties, waar ik net over sprak, en een prettig vestigingsklimaat moeten we zorgen dat onze inwoners ook op langere termijn de noodzakelijke zorg kunnen krijgen. Ook in de "Toekomst visie Bronckhorst 2030" komen we daar op terug. U ontvangt in januari de nieuwe toeristische brochure van Bronckhorst thuis, we hopen dat u vooral zelf ook gaat genieten van alle prachtige activiteiten in onze gemeente, maar hopen en rekenen er ook op dat u onze ambassadeur wilt zijn!

Start nieuwbouw gemeentehuis:
2008 was ook het jaar van de definitieve start van ons nieuwe gemeentehuis. Onder grote belangstelling werd de eerste paal geslagen. Kijken we nu naar de bouw dan zien we dat er een stevig fundament is gelegd. Het wordt een mooi maar degelijk huis van de gemeente waarin u als inwoners op een prettige wijze ontvangen zult worden. De hele aanloop naar de nieuwbouw is een compliment waard aan de raad, de omwonenden en het gehele bouwteam. We krijgen een uniek en duurzaam gemeentehuis dat maar 1/3 van de energie gebruikt ten opzichte van vergelijkbare gebouwen op dit moment. De verhuizing staat gepland eind 2009, met ander woorden volgend jaar bent u welkom voor o.a. de nieuwjaarsbijeenkomst in ons nieuwe gemeentehuis.

Toekomstvisie Bronckhorst 2030
Zoals ik in mijn inleiding al aangaf hebben we in 2008 ook hard gewerkt aan de Toekomstvisie Bronckhorst 2030. Ik wil hier mijn dank uitspreken voor al die mensen die hun kennis en kunde hebben ingezet om te komen tot deze visie. Een woord van dank aan de expertgroepen, dorpsbelangenverenigingen, scholen en de honderden inwoners die er blijk van hebben gegeven, ook via internet, dat de toekomst van hun omgeving hen zeer bezig houdt. Alvorens de raad in februari een definitieve keuze maakt, welk toekomst scenario de fracties willen voor Bronckhorst, willen wij graag vanavond ook uw mening pijlen over de 3 scenario's De 3 scenario's zijn weer gegeven via 3 sfeerpanelen waarop de scenario's visueel worden getoond. In de scenario's zijn alle trends verwerkt die we via de inbreng van velen, zoals ik ze net noemde, hebben verkregen. Vragen als hoe gaan we om met leefbaarheid, de toekomstige vrijwilliger wie is dat, wat betekent bevolkingsafname of bevolkingsgroei voor je voorzieningen en wat is er nodig om te kunnen groeien bij een bevolkingsafname! Zo maar wat vragen die via de keus voor een scenario een antwoord kunnen geven.

De drie scenario's:
Scenario 1: We moeten groeien om de toekomstige kansen op te pakken en om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Scenario 2: We kiezen voor een duurzame ontwikkeling en het behoud van jonge gezinnen in onze gemeente. Scenario 3: We richten ons op behoud van het bestaande en het organiseren van Noaberschap Wij vragen u middels een groene kaart aan te geven welk scenario u het meest aanspreekt en met een rode kaart aan te geven welk scenario u afwijst. De kaarten heeft u bij binnenkomst ontvangen. Wij horen uw mening graag.

Een vooruitblik in 2009:

Genoeg gepraat over 2008, het is inmiddels 2009. We gaan het laatste jaar in van deze 5 jarige raadsperiode. Nieuwe verkiezingsprogramma's worden gemaakt, raadsleden en wethouders worden door hun bestuur benaderd met de vraag wil je doorgaan of we vinden het beter dat je stopt. En daarna de verkiezingscampagnes en in maart 2010 een nieuwe gemeenteraad. Dat worden voor raads- en sommige collegeleden spannende tijden.

Maar er is nog ongelofelijk veel meer te doen, niet in de laatste plaats door alle maatschappelijke ontwikkelingen, laat ik kort een paar lokale zaken noemen: . Afbouw gemeentehuis en de bijbehorende verhuizing in december . Een enorme organisatie aanpassing met een geheel nieuw concept met voor u een front office die u direct kan helpen als u op het gemeentehuis komt Ofwel kort gezegd vanaf 2010 één loket voor alle gemeentelijke handelingen. . Een verdere ontwikkeling van onze nieuwe website zodat u steeds meer zaken digitaal kunt afhandelen met de gemeente. Let wel, er blijft volop aandacht voor onze oudere inwoners die nog niet zo "digitaal zijn ingesteld"! . Afronding van het accommodatie beleid, zodat u precies weet hoe we alle voorzieningen, ook op de langere termijn, in stand gaan houden. . Verdere ontwikkeling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning met veel aandacht voor de thema's vrijwilligersbeleid, leefbaarheid en iedereen erbij!

Dames en heren,
Dit was de laatste nieuwjaarsbijeenkomst op locatie, we gaan een spannend 2009 in en we hopen dit ook tot een goed einde te brengen, samen met de inzet van onze inwoners waarvan er per jaar duizenden meewerken aan de vele activiteiten die Bronckhorst rijk is. We zullen daar nog bij stil staan bij de Vrijwilliger van het jaar, die we zo direct bekend maken.

Ik ben trots op de gemeente Bronckhorst en trots op wat we met elkaar in deze prachtige gemeente al hebben bereikt. We deden dat samen en ik hoop dat we dat ook in 2009 weer verder samen kunnen bouwen aan ons Bronckhorst.

Dank voor uw aandacht.

Henk Aalderink
5 januari 2009


---- --