Ingezonden persbericht


Vlaggenparade Amsterdam Colors: Red op Museumplein

Themajaar 2009 Amsterdam Art City spectaculair van start met 60 rode banieren

Als start van het themajaar Amsterdam Art City 2009 hebben de drie grote musea rond het Museumplein hun krachten gebundeld met een spectaculaire openluchtexpositie. Op het Museumplein staan tot en met 22 januari 2009 zestig banieren die fragmenten laten zien van beroemde kunstwerken uit het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum. Bijzonder is dat het allemaal fragmenten zijn met de kleur rood. De musea hebben hun mooiste werken geselecteerd waarin rood een prominente rol speelt. Van 'De Nachtwacht' van Rembrandt en 'het Straatje' van Vermeer, tot 'De Slaapkamer' van Vincent van Gogh en 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue' van Barnett Newman.

De drie musea brengen met deze vlaggenparade een ode aan de rijk geschakeerde kunstcollecties die in Amsterdam te bezichtigen zijn. Rood is een kleur met een krachtige symboliek, het staat voor liefde, moed en opoffering en is tevens een prominente kleur in het Amsterdamse stadswapen. Rood komt in talloze variaties en tinten. Geen wonder dat vele beroemde kunstenaars zich door de eeuwen heen hebben laten inspireren door deze prachtige kleur.

De samenwerking tussen de drie musea is uniek te noemen. Nooit eerder zijn zulke topstukken uit verschillende tijdsperken en stijlen naast elkaar te bewonderen geweest. Alle vlaggen worden individueel verlicht zodat de expositie ook in het donker te bezichtigen is.

De expositie is een initiatief van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) en de Kamer van Koophandel Amsterdam en staat in het teken van het themajaar voor 2009 Amsterdam Art City. De expositie is bedacht en geproduceerd door Xsaga. Het project is een voorproefje van de campagne Amsterdam Colours: Red die in najaar 2009 van start gaat. De jaren daarna zullen 'White' en 'Blue'.volgen