Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB sluit jubilieumjaar af met ledengroei

Den Haag, 5 januari 2009

De ANWB heeft het jubileumjaar 2008 afgesloten met een netto ledengroei van 36.169 leden. Het totaal aantal ANWB-leden bedraagt per 1 januari van het nieuwe jaar 3.936.611 leden. De ANWB bestond in 2008 125 jaar.

Ook de ANWB ervoer negatieve effecten van de huidige financiële crisis. Het belegd vermogen nam af met 15 %. Het financiële resultaat van de ANWB zal later dit jaar bekend worden gemaakt.

In het lustrumjaar onderstreepte de vereniging de maatschappelijke rol die zij vervult nog eens. Met de Lawaaipetitie, een manifest voor veiliger verkeer van kinderen, de Nationale filevrije dag en de aanbieding van de zogenoemde gebiedsaanduidingsborden (bruine borden) langs snelwegen maakte de ANWB het afgelopen jaar het verschil.

De officiële viering in Park Clingendael, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix, was een prachtig tuinfeest met de vrienden en relaties van de bond.

Voor de derde keer op rij is anwb.nl in de categorie Auto en Verkeer gekozen tot Website van het Jaar. Recent werd bekend dat de ANWB inmiddels is opgeklommen in de top 20 van best bezochte sites in Nederland zoals onderzoeksbureau Multiscope bekendmaakte.

In de categorie Fiets en Vrije tijd is de ANWB gekozen tot 'Beste winkelketen van Nederland'. Beide prijzen werden door het publiek gekozen.

De Rai Mobiliteitsprijs, die door de minster Eurlings aan de ANWB werd overhandigd, was een uiting van waardering door de autobranche voor de ondersteuning van Anders Betalen voor Mobiliteit. Daarbij stelt de ANWB eerlijk betalen voor mobiliteit door de automobilist centraal.

De ANWB is een vereniging met ruim 3,9 miljoen leden, die zich inzet voor de belangen van haar leden op het gebied van vakantie, vrije tijd en mobiliteit. Daarnaast biedt de ANWB een breed assortiment producten, diensten en activiteiten met name in de sfeer van hulpverlening, reizen, verzekeringen en informatie. Door de bijzondere combinatie van rollen en activiteiten wil de vereniging bereiken dat de leden haar ervaren als gids en wegwijzer die mensen helpt hun eigen weg te gaan: een organisatie die informeert en hulp biedt. De geschiedenis van de ANWB begon officieel op 1 juli 1883, toen de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond werd opgericht op de Maliebaan in Utrecht.

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)
Persdienst ANWB