GroenLinks

GroenLinks: Wil Bos de ECB als toezichthouder op grensoverschrijdende banken?

5 januari 2009

Vandaag lanceerde de vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank, Lucas Papademos, het voorstel dat de ECB voortaan toezicht zou moeten houden op de activiteiten van Europese, grensoverschrijdende banken. Daarmee zou een lacune worden gedicht, omdat de centrale Banken van de lidstaten onvoldoende in staat zijn grote banken te conroleren. GroenLinks wil van minister Bos een positieve reactie op dit belangwekkende voorstel en heeft daarom de volgende Kamervragen gesteld.

Schriftelijke vragen van de Leden Sap en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Financiën over een toezichthoudende rol van de Europese Centrale Bank bij Europese, grensoverschrijdende banken, d.d. 5 januari 2008.


1. Kent u het pleidooi van de vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Lucas Papademos in de Financial Times van 5 januari 2009, om de ECB voortaan te belasten met toezicht op Europese, grensoverschrijdende banken?


2. Is het juist om te veronderstellen dat dit pleidooi ook op de instemming van De Nederlandsche Bank (DNB) kan rekenen?


3. Wat is uw oordeel over dit voorstel?


4. Acht u het een goed antwoord op de breed in de Tweede Kamer levende wens om het toezicht op Europese, grensoverschrijdende banken te versterken of heeft u een nog beter alternatief achter de hand?


5. Bestaat er al een internationaal aanvaarde definitie van wat een Europese grensoverschrijdende bank is. Zo ja, hoe luidt die?, Zo nee, hoe zou die volgens u moeten luiden.


6. Is het juist om te veronderstellen dat er lidstaten van de Unie en/of de Eurozone kunnen zijn die zich tegen dit voorstel zullen verzetten? Zo ja, bent u van plan deze lidstaten er van te overtuigen dat dit een goed voorstel is?


7. Denkt u dat er momenteel voldoende voorzieningen bestaan voor de regeringen van de lidstaten om er straks op toe te zien, dat de ECB, deze rol van toezichthouder adequaat zal uitvoeren? Of dienen hierover nadere afspraken te worden gemaakt?


8. Kunt u aangeven welke procedure er gevolgd gaat worden om tot besluitvorming over dit voorstel te komen en kunt u daarbij ook een inschatting geven van de hoeveel tijd, die er mee gemoeid zal zijn om dit voorstel te effectueren?