Gemeente Leeuwarden



Embargo tot 5 januari 2009 21:30 uur

Motto Nieuwjaarsbijeenkomst 5 januari 2009 gemeente Leeuwarden: 2009- bouwen aan een duurzaam Leeuwarden

Investeren ( tegen de ¤ 1,5 miljard) om klaar te zzijn voor een duurzame toekomst

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Leeuwarden heeft burgemeester Crone uitgesproken er trots op te zijn dat er de komende jaren voor een bedrag van tegen de ¤1,5 miljard in de Friese hoofdstadd wordt geïnvesteerd in talrijke projecten. Projecten als Nieuw Zaailand, de bouw van het Provinciehuis, de haak om Leeuwarden, invalswegen, de herstructurering van het Drachtsterplein en de fietstunnel bij het Oostergoplein helpen de stad economisch vooruit. De investeringen komen precies op het goede moment om ook het recessieleed te bestrijden.Veel arbeidsplaatsen in de private sector zullen behouden kunnen blijven. De toekomst van de stad wordt volgens Crone ook een duurzame toekomst door de grote investeringen die er op het gebied van bijvoorbeeld watertechnologie, schone energie en een zonnecelfabriek worden gedaan.

Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in sociale samenhang en armoedebestrijding (ca. ¤ 1,4 miljoen per jaar). Voor mensen met een smalle beurs zal er extra aandacht zijn o.a. door effectievere schuldhulpverlening. Een grotere groep mensen (met inkomsten tot 120 % van het sociaal minimum) krijgt extra geld.

Herindelingsdiscussie

Crone vindt dat de herindelingsdiscussie in 2008 een goede wending heeft genomen. De discussies worden opener en bestuurders kijken meer naar het belang van de burgers. Bestuurders tonen zich steeds meer bereid om over hun eigen schaduw heen te stappen. De komende maanden vinden er in Boarnsterhim en Leeuwarderadeel en andere omliggende gemeenten open discussies plaats over de beste toekomst voor de burgers, een toekomst die ze zelf moeten kiezen. Crone benadrukte dat de gemeente Leeuwarden klaar is om verdere samenwerking te intensiveren. Samen met de andere gemeenten wil hij beslissen over de beste vorm. Hij gaf ook aan dat het geen vrijblijvende zaak is. Hoe langer wordt gewacht des te meer geld het de burgers gaat kosten, omdat de efficiencyvoordelen die door samenwerking ontstaan hen worden onthouden. Bovendien, zo zei Crone, leidt intensieve samenwerking ook tot meer geld uit 'Den Haag' als de gemeente Leeuwarden meer dan 100.000 inwoners telt.

Eerste Leeuwarder wijk- en dorpsprijs uitgereikt

Burgemeester Crone reikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de eerste maal de in 2008 ingestelde wijk- en dorpsprijs uit. De prijs ging naar Snakkerburen dat een bedrag van ¤ 5000,- kreeg voor 'de Doarpstùn' , een initiatief waarbij een gemeenschappelijke tuin een ontmoetingsplek, en cultureel hart in het dorp wordt.

Optreden Leeuwarder pianotalent

Naast optredens van het Frysk jeugdorkest en Di Gojim etaleerde ook het Leeuwarder pianotalent Jogchem le Cointre(14 jaar) zijn kunnen. Hij won in 2008 de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058 233 40 02