Raad van de Europese Unie

Verklaring over de situatie in het oosten van de DRC

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/105115.pdf

Brussel, 23 december 2008
17613/08 (Presse 388)
P 163/08
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in het oosten van de DRC

De Europese Unie blijft bezorgd over de situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo en in het bijzonder over de humanitaire gevolgen daarvan. De EU is verheugd over de dialoog die in Nairobi tussen de regering van de DRC en het CNDP van Nkunda op gang is gekomen en over de faciliërende rol die voormalig president Obasanjo en voormalig president Mkapa daarbij op zich genomen hebben. De EU betreurt dat het CNDP geen bestand heeft willen ondertekenen en roept de betrokken partijen en in het bijzonder het CNDP ertoe op de onderhandelingen geëngageerd voort te zetten teneinde de huidige crisis met een politieke oplossing te beslechten.
De EU juicht het toe dat de dialoog tussen de DRC en Rwanda is hervat en moedigt de partijen aan op de ingeslagen weg voort te gaan en daarbij vooral de activiteiten van de Democratische Krachten voor de bevrijding van Rwanda, die in het oosten van de DRC opereren, een halt toe te roepen.

De EU spreekt eens te meer haar steun uit voor de MONUC die ter plaatse optreedt en is verheugd over resolutie 1856 die de Veiligheidsraad op 22 december 2008 met eenparigheid heeft goedgekeurd, waarbij het mandaat van de MONUC tot en met 31 december 2009 wordt verlengd en waarin met name de bescherming van de burgerbevolking en het beslechten van de crisis in het oosten van het land nog sterker voorop worden gesteld.
Ook is de EU verheugd over resolutie 1857 die de Veiligheidsraad op 22 december 2008 met eenparigheid heeft goedgekeurd, waarbij het wapenembargo en de beperkende maatregelen tegen bepaalde personen tot en met 30 november 2009 worden verlengd. De bedoelde regeling vormt een onmisbaar instrument bij het bestrijden van de illegale gewapende groeperingen die in het oosten van de DRC opereren. De EU is ingenomen met de acties die de autoriteiten van de DRC, van Oeganda en van Zuid-Soedan tegen het rebellerende Verzetsleger van de Heer hebben ondernomen en moedigt de betrokken partijen aan bijzondere aandacht te schenken aan de humanitaire gevolgen van die acties.
De EU zal zich, in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en de Staten van het gebied van de Grote Meren, vastberaden blijven inspannen om tot een duurzame stabilisatie van de situatie in het oosten van de DRC te komen.