Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 5 januari 2009

Groenlinks presenteert Vondelparkvisie:
Vrijheid, Verliefdheid in een groen Vondelpark voor iedereen

Het stadsdeel Oud-Zuid komt binnenkort met nieuwe gebruiksregels voor het Vondelpark. GroenLinks Oud-Zuid presenteert daarom haar eigen Vondelparkvisie met daarin een aantal suggesties en voorstellen voor aanpassingen op de conceptnota Beleidskader Gebruik Vondelpark van het Stadsdeel. Groenlinks hecht aan de vrijheid die er is in het Vondelpark maar beseft ook dat er duidelijke regels moeten zijn voor zoveel bezoekers.

In 15 actiepunten doen we voorstellen voor een groener, sportiever, veiliger, schoner en fijner Vondelpark.

Groenlinks betreft komen er bijvoorbeeld meer sportvoorzieningen (zoals kluisjes en drinkwaterpunten voor sporters), moet er in 2020 veilig gezwommen kunnen worden in de vijvers en wordt er niets bijgebouwd in het park. Verder willen we dat in de zomer 90% van de ruimte in het Vondelpark toegankelijk blijft voor honden, maar 10% hondenvrij wordt voor mensen die geen prijs stellen op honden.

Groenlinks is blij met het feit dat het Dagelijks Bestuur met beleidsregels komt. Met veel ideeën zijn we het eens. Toch is het wat ons betreft belangrijk om verder te kijken en daarom deze visie. Geen auto's noch brommers in het Vondelpark en daarop streng handhaven. Plassen is niet alleen iets voor mannen, ook vrouwen moeten naar de WC. Waarom is er dan geen openbaar toilet voor vrouwen of mensen met een lichamelijke beperking?

Ook werken de beleidsregels Vondelpark volgens Groenlinks alleen als de regels die er zijn ook nageleefd worden, anders heeft het weinig zin om de regels op te stellen. Dit betekent niet alleen maar waarschuwen maar juist direct beboeten. Ook iedere bezoeker van het Vondelpark heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als iedereen elkaar aanspreekt op foutief gedrag is het park een stuk gezelliger en fijner voor iedereen. De regels moeten dan ook duidelijk en ook in het Engels worden uitgelegd.

Voor de volledige visie kijk op http://www.groenlinks-oudzuid.nl/download/Groenlinks_Vondelpark_visie_040109.pdf

Arend Hamstra, raadslid Groenlinks Oud-Zuid
arend@arendhamstra.nl


---

Groenlinks voorstellen ter verbetering gebruiksregels Vondelpark:


1. Er komt een totaal verbod op niet-emissievrij gemotoriseerd vervoer in het Vondelpark. Dit geldt ook voor de politie, zowel auto's de scooters! Hogere boetes voor overtreders.


2. Het Vondelpark in alle facetten is toegankelijk voor iedereen


3. Het stadsdeel stelt een pakket van maatregelen op dat de sociale en fysieke veiligheid in het Vondelpark verbetert. GroenLinks denkt hierbij aan parkwachters, ook in de nachtelijke uren, en verbetering van de verlichting op enge stukken.


4. Veilig zwemmen in Vondelparkvijvers in 2020. Ambitie om in 2020 horecazaken CO2 neutraal te hebben. Rustplekken voor dieren. Groene daken rondom en in het Vondelpark. Kennis delen over de natuur voor Amsterdammers.


5. Honden horen bij het Vondelpark en zijn dan ook vrij om in 90% van het Vondelpark te rennen en spelen waar ze willen. 10% Van het Vondelpark wordt hondenvrij in de zomermaanden. Mensen die bang zijn voor honden of niet van honden houden, hebben namelijk ook ruimte en rust nodig. Hondenbezitters hebben verplicht een poepzakje bij zich en ruimen de drollen op. Bij en op fietspaden moeten honden aangelijnd zijn. Er komt een verbod op vechthonden.


6. Aanpassing openluchttheater aan Vondelpark. Aanleg duurzame infrastructuur door stadsdeel. Levendigheid buiten zomerseizoen verbeteren. Publieksruimte voor theater bijvoorbeeld gebruiken als expositieruimte in de winter. Duurzaamheid voorop.


7. Muziekinstrumenten bespelen mag, echter zonder versterking en niet langer dan een half uur achter elkaar.


8. Kluisjes voor sporters op twee plekken in het Vondelpark


9. Stimuleren van sporten in het Vondelpark door middel van een Vondelsport uitleen en sportvoorzieningen.


10. 20 Waterdrinkpunten in het park, energiezuinig en waterbesparend


11. GroenLinks wil goed onderhouden natuurlijke voetbalgrasmatten in het Vondelpark en geen kunstgrasvelden in deze natuurlijke omgeving.


12. Geen commerciële evenementen en voorzichtig met het verlenen van andere vergunningen. Per keer beslissen of iets wel of niet bij het park past. Maxima stellen aan hoeveelheid evenementen. GroenLinks wil daarom een goed overzicht van het Dagelijks Bestuur van de huidige hoeveelheid aanvragen in 2007, en hoeveel er daarvan werden toegestaan. Op basis hiervan moeten er maxima gesteld worden aan de hoeveelheid evenementen.


13. Plassen is niet alleen voor mannen. Het is daarom zaak eindelijk openbaar toegankelijke toiletvoorzieningen te realiseren in bestaande bebouwing. Geen nieuwe bebouwing in het Vondelpark.


14. Cruisen moet kunnen, zolang dat geen overlast oplevert voor andere mensen.


15. Handhaving van regels is noodzakelijk. Direct beboeten bij niet naleven van regels. Elkaar aanspreken op ongewenst gedrag zodat het Vondelpark vrij, veilig en natuurlijk blijft!