Gemeente Zwolle

Nieuwjaarstoespraak burgemeester over stad als thuis

Datum uitgave persbericht: 01/05/2009

Het voltallige college van B&W trekt in de week van 20 april weer iedere dag de stad in op zoek naar een intensieve dialoog met Zwollenaren in wijken en projecten. Burgemeester Henk Jan Meijer kondigde deze Week van de Verbinding vrijdag aan tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Zwolle in een volledig bezet theater De Spiegel. In zijn nieuwjaarstoespraak zocht de burgemeester naar een antwoord op wat de stad tot `thuis' maakt. Voor het derde achtereenvolgende jaar had Meijer's toespraak een sterk interactief karakter.

Ter voorbereiding van zijn toespraak heeft Henk Jan Meijer uitvoerig gesproken met drie families, die zich het afgelopen jaar in Zwolle hebben gevestigd. Met hen ging hij na welke factoren de stad voor hen tot een thuis maken, welke rol de gemeente daarbij speelt en hoe die rol nog kan worden verbeterd. Van deze gesprekken heeft Omroep Zwolle een minidocumentaire gemaakt, die voorafgaand aan de nieuwjaarstoespraak te zien is. De documentaire wordt dezelfde avond en zaterdag 3 en zondag 4 januari door Omroep Zwolle uitgezonden.

Binden en verbinden

Vorig jaar bezocht burgemeester Meijer groepen jongeren in hun eigen omgeving en het jaar daarvoor sprak hij tijdens een aantal busritten met Zwollenaren over wat hen bezig houdt. De beelden van deze gesprekken worden telkens verwerkt in zijn toespraken. Meijer: 'Het is niet mijn stijl om me in m'n studeerkamer terug te trekken, om daar een plechtige toespraak te schrijven. Dat heeft te maken met mijn opvatting over binden en verbinden. Gesprekken met mensen horen de basis te zijn voor je handelen als burgemeester. En dat probeer ik op deze manier zichtbaar te maken.'

Week van de Verbinding

Verbinding is ook het centrale thema in de gelijknamige week in het nieuwe jaar. 'Doen we wel de goede dingen en doen we die dingen ook goed, ' zo vraagt de burgemeester zich in zijn nieuwjaarsrede af. En daarvoor is een intensieve dialoog met de stad nodig. De Week van de Verbinding begint op 20 april en eindigt op de avond van 23 april met een stadsbrede conferentie in het kader van het collegeproject Samen maken we de Stad. Ook deze aanpak past in een reeks: de Week van het Bezoek (2003), de Week van de Stad (2005) en de Week van de Aanloop (2006).

Dialoog met de stad

Meijer: 'Natuurlijk spreken we als stadsbestuurders dagelijks met individuele Zwollenaren, met bedrijven en organisaties. Dat hoort ook zo. Maar in deze stad willen opeenvolgende colleges herkend en erkend worden door de manier waarop we de dialoog met de stad organiseren. Daarom doen we dat op gezette tijden voltallig en in een heel erg intensief programma.'