Gemeente Etten-Leur

Nieuwjaarstoespraak 2009 van burgemeester H. van Rijnbach - De Groot

Nieuwjaarstoespraak 2009 van burgemeester H. van Rijnbach - De Groot

Dames en heren,

Een nieuwjaarstoespraak is in de regel een beetje terug- en vooruitkijken. Vooral gemeentelijke zaken de revue laten passeren.

De één houdt een cabareteske uiteenzetting, de ander gooit het liefst wat stenen in de vijver. De één maakt zich er met een Jantje van Leiden vanaf of spreekt het liefst helemaal geen nieuwjaarsrede uit, de ander maakt van de gelegenheid gebruik zijn of haar kruit voor het hele jaar al te verschieten.

Ik probeer de gulden middenweg te vinden. Ik wil u wel iets voor het nieuwe jaar mee te geven. Maar wees gerust, er blijft genoeg tijd over om elkaar te spreken en de beste wensen uit te wisselen.

Het jaar 2008 hebben we net afgesloten. Het was het jaar van Obama, van de kredietcrisis, van een nieuwe burgemeester in Etten-Leur, of vanuit mijzelf gezien, een nieuwe gemeente.... Al met al een jaar met veel veranderingen.

Soms hebben we het gevoel dat zaken ons overkomen. Maar volgens mij ligt in het woordje `ons' juist het gevoel van kracht. Dat, wat we vinden in anderen, ons sterker maakt. En in staat stelt om met al die veranderingen die op ons afkomen om te kunnen gaan.

In staat stelt een samenleving te vormen. In die samenleving proberen wij als gemeente ook mee te bewegen.

Mensen maken hun eigen keuzes, zijn meer gericht op hun eigen leven. Dit wordt niet altijd gerespecteerd door anderen, die net zo goed hun eigen keuzes willen maken. Lastig voor een gemeente. Een gemeente vertegenwoordigt zakelijk gezien het geheel van alle inwoners en bedrijven op een bepaald grondgebied. Hoe kan een gemeente zo goed mogelijk voor haar inwoners zorgen? Terwijl wij weten dat we het niet altijd iedereen naar de zin kunnen maken.

Het doet me denken aan een uitspraak in de Kersttoespraak van onze Koningin, over de verhouding tussen ouders en kinderen: `waar het gesprek stokt, raken de verhoudingen verstoord'. Dat geldt ook voor de gemeente en haar inwoners. Zoals ouders wel regels opleggen die niet door het hele gezin altijd gewaardeerd worden, zo moet de gemeente ook voor het algemeen belang besluiten nemen, die niet altijd door iedereen worden onderschreven.

Daarom wil de gemeente meer en beter in gesprek komen met u. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat de verhoudingen niet worden verstoord. De openheid en toegankelijkheid die daarvoor nodig is, staat bovenaan het prioriteitenlijstje van het gemeentebestuur. Burgerparticipatie en bestuurlijke vernieuwing zijn de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.

Wat betekent dat? Ik denk aan:

* de klankbordgroepen en werkgroepen bij ruimtelijke plannen,
* brainstormsessies met belangengroeperingen voordat de gemeente beleid gaat opstellen,

* de actieve inbreng van belanghebbenden bij het Wmo-beleid,
* het bevragen van inwoners door middel van enquêtes,
* het opstellen van wijkplannen samen met de wijk, allerlei activiteiten in wijk en buurt, etc, etc.

Ook onze gemeenteraad is heel alert op het contact met inwoners. Naast alles wat de afzonderlijke fracties doen om met inwoners te spreken over wat er in de gemeente speelt, zoekt de gemeenteraad de inwoners op door wijkbijeenkomsten te organiseren.

Vanaf morgenavond zal de raad door een nieuwe manier van vergaderen de deuren wijd open stellen voor inwoners om mee te kunnen praten over de voorstellen die de raad zal gaan behandelen.

Dus wees welkom! De gemeente wil graag naar u luisteren. Zo willen wij in gesprek gaan en blijven met u. En natuurlijk moet u er van op aan kunnen dat het gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid neemt en dat dit uiteindelijk zal leiden tot een goed besluit. En aan u ook kunnen uitleggen waarom bepaalde besluiten zijn genomen.

Ik zie in Etten-Leur, zowel bij u inwoners, als bij onze medewerkers, heel veel positief gemotiveerde mensen. Mensen die betrokken zijn en willen leren en verbeteren.

Die verbonden zijn met en die geboeid zijn door Etten-Leur.

Daar waar verbinding ontstaat, vinden we de samenleving. De gemeente wil dat contact, die verbinding, met en onder haar inwoners opzoeken en verstevigen. In 2009 zal het gemeentebestuur daar zeker weer nieuwe initiatieven in nemen.

Ik kan vanavond niet om de kredietcrisis heen. Dagelijks lezen we het nieuws dat ons weer met de neus op de feiten drukt. We zien gelukkig ook dat Nederland zich hierin tot nog toe sterk weet te houden.

Ook in de gemeente Etten-Leur zal de economische teruggang mogelijk merkbaar zijn. Maar zoals de voorzitter van de KvK, de heer Rutten, laatst al zei `Als het slecht gaat, moet je juist investeren.' Zodat initiatieven ontplooid kunnen worden en de economie weer een impuls krijgt. Ik wil daar graag aan toevoegen dat we niet alleen financieel moeten blijven investeren, maar ook moeten investeren in mensen, in elkaar.

Dat houdt de verbinding sterk; dat houdt onze samenleving sterk.

We leven in een turbulente tijd. Dat vraagt een andere manier van werken en de van oudsher gesloten manier van werken is inmiddels opengebroken. Gelukkig maar. In eerste instantie stap voor stap, maar de laatste jaren komen de ontwikkelingen in een sneltreinvaart op de gemeente af. De rijksoverheid wil veel taken overhevelen naar de gemeenten

Omdat zij dichter bij de inwoners staan.

De dienstverlening moet anders worden - de zogenaamde andere overheid
- èn alles moet digitaal`worden geregeld. Minder regels, maar meer handhaven.

De gemeente moet regisseur zijn in een samenleving die niet altijd geregisseerd kan en wil worden. Dan kan alleen maar in samenspraak met iedereen die betrokken is. Daarom roep ik u op om uw betrokkenheid te laten horen. Laat ons weten wat u vindt van onze voorstellen en ideeën. Dan kunnen we gezamenlijk ervoor zorgen dat Etten-Leur een hele fijne plek blijft om te wonen, te werken en vooral te leven!

Want nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet.

Ik wens u een heel gelukkig en gezond 2009 toe.

Raadsvergadering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl