Artis

Lezingen 2008

Het nieuwe heelal: ontdekkingen door de Hubble telescoop De zonnewende in de beeld

- dinsdag 6 januari 2009, 20.00 uur - Planetarium Lezing door Prof. Henny J.G.L.M. Lamers, Sterrenkundig Instituut, Universiteit Utrecht

Sinds zijn lancering op 24 April 1990 heeft de Hubble Ruimte Telescoop een schat van opnamen gemaakt en naar de aarde gezonden. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de aardse dampkring kunnen niet alleen veel scherpere opnamen worden verkregen dan vanaf de aarde, maar ook fotos worden gemaakt op andere golflengten. Met de bestudering van die opnamen hebben we antwoord gekregen op een groot aantal vragen over de kosmos. Maar er zijn ook weer nieuwe vragen bijgekomen!

Op een aantal gebieden heeft de Hubble echt een revolutie in ons denken over de kosmos veroorzaakt.

Aan de hand van spectaculaire opnamen van de Hubble zal de heer Lamers de nieuwe inzichten bespreken. Het gaat dan o.a. over het ontstaan van sterren, de dood van sterren, over melkwegstelsels en zwarte gaten.

Na de pauze wordt de sterrenhemel van de komende maand toegelicht.

De lezing begint om 20.00 uur, in het Artis Planetarium (zaal open: 19.30 uur). Toegang: voor Artis-leden en donateurs van het Artis Geologisch Museum gratis. Overige belangstellenden betalen 8,50. Kaarten worden uitsluitend aan de zaal verkocht.