Provincie Flevoland

Provincie subsidieert haalbaarheidsonderzoek naar combinatie glastuinbouw en viskweek

De provincie Flevoland subsidieert een haalbaarheidsonderzoek naar de combinatie glastuinbouw en aquacultuur. Met dit onderzoek, waarbij viskweek en glastuinbouw gecombineerd worden, moet worden vastgesteld of deze gecombineerde teeltmethode praktisch, economisch en planologische haalbaar is op het nieuwe glastuinbouwterrein in Luttelgeest.

De provincie draagt 12.450 euro bij vanuit het Economisch Ontwikkelingspakket Noordelijk Flevoland. Dit is 60% van de begrote kosten. De haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd door Aqua-Terra Nova en moet, bij positief resultaat, leiden tot een concreet bedrijfsplan voor een project.

Op initiatief van de provincie Flevoland is begin 2008, samen met vertegenwoordigers uit de glastuinbouw in Luttelgeest en de visindustrie op Urk, een bezoek gebracht aan de proeflocatie Ecofutura in Bleiswijk, waar viskweek en glastuinbouw gecombineerd worden. De provincie acht het nu van belang om te onderzoeken of deze gecombineerde teelmethode in de praktijk technisch, economisch en planologisch haalbaar is in de Noordoostpolder. Het gaat hier om de verbreding van de glastuinbouw en om verduurzaming, omdat afvalstromen ten gunste van elkaar gebruikt kunnen worden. Ook biedt dit mogelijkheden voor (behoud van) werkgelegenheid voor de vissector op Urk.