Gemeente Zwolle

Opschorten bouwplannen ijsbaan

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 31-12-2008

Betreft: artikel 45 vragen Swollwacht inzake Opschorten bouwplannen ijsbaan

Geacht college,

De Swollwachtfractie is vandaag in het bezit gekomen van een afschrift van een brief - aan uw college - verzonden door drie doelgroepen uit Westenholte, t.w.: de Wijkvereniging WVF, de IJsvereniging WVF én de bewoners van de Zalkerdijk. (Deze brief wordt als bijlage toegevoegd). In dit schrijven, wordt u gevraagd de mogelijkheid tot bebouwing op de ijsbaan in Westenholte te heroverwegen, resp. van deze plannen af te zien én wordt u tevens gevraagd initiatieven te nemen richting het laten voortbestaan van dit cultureel erfgoed, de ijsbaan op de huidige locatie.

Ons inziens wordt er in dit schrijven niet geheel ten onrechte op gewezen, dat Westenholte een prachtige wijk van Zwolle is; een zogenaamd dorp in de stad met aan de westkant van het dorp een prachtige groene schil, die zich doortrekt tot aan de IJssel. Swollwacht onderschrijft dit en wil dan ook, dat dit stukje prachtig groen voor deze wijk behouden blijft.

De raad heeft zich in 2006 unaniem uitgesproken voor het behoud van de ijsbaan voor Westen-holte. Toen reeds vond u ons op uw weg en heeft onze fractie u aangegeven, géén spade de grond in voor woningbouw op de locatie ijsbaan, alvorens er een nieuwe en aanvaardbare ijsbaanlocatie voor de IJsvereniging WVF is gevonden. Momenteel is het prachtig winterweer in heel Nederland, dus ook in Westenholte. De laatste dagen wordt op de baan in Westenholte door duizenden schaatsliefhebbers uit Zwolle en wijde omgeving geschaatst. Uniek, zoals ook in de brief staat geschreven. Schaatsen in de buitenlucht, schaatsen op natuurijs.

De Swollwachtfractie vraagt uw college dan ook alle aandacht te besteden aan het gestelde in de brief van de Wijkvereniging WVF, de IJsvereniging WVF én de bewoners van de Zalkerdijk gedateerd 31 december 2008. Ook volgens onze fractie zijn er nog te veel onduidelijkheden over de kosten en haalbaarheid betreffende de plannen rondom de bebouwing van de ijsbaan in Westenholte en t.a.v. de voorbereidingen om dit plan te kunnen verwezenlijken.

Daarom wenst de Swollwachtfractie van het College antwoord c.q verduidelijking te krijgen op de volgende vragen aangaande dit onderwerp.


1. Om geschikt te worden gemaakt als woningbouwlocatie dient de huidige ijsbaanlocatie één meter te worden opgehoogd, hiervoor dient een "tijdelijke ontsluiting (voor ongeveer 5 jaar over de Zalkerdijk) te worden aangelegd om de zandsupplementatie op de ijsbaan mogelijk te maken.
* Bent u met ons van mening, dat de lasten van de aan te leggen ontsluitingsweg de baten, alsmede de overlast kunnen overstijgen?
* Bent u met ons van mening, dat er aan de historische waarden van de Zalkerdijk géén schade dient te worden aangebracht? Het is toch cultuur historisch erfgoed en uniek in Nederland?


2. Als mogelijk alternatieve locatie wordt voor de ijsbaan wordt een stuk grond aan het Trompetterpad genoemd.
* Kunt u ons aangeven, wat de afmetingen zijn van deze alternatieve (wedstrijd) ijsbaanlocatie?
* Kunt u aangeven, of de ondergrond van deze alternatieve (wedstrijd) ijsbaanlocatie geschikt is voor het aanleggen van een ijsbaan? (t.w.: is het veengrondstructuur).
* Bent u met ons van mening, dat de kosten voor verplaatsing van de ijsbaan naar een andere "alternatieve locatie" erg hoog kunnen zijn?
* Kunt u ons toezeggen, dat er op de nieuwe locatie een clubhuis - met uitgebreide horecavoorzieningen en kleedruimtes - voor de ijsvereniging WVF wordt gerealiseerd?
* Bent u met ons van mening, dat de woningbouwplannen en de ontbrekende duidelijkheid een bedreiging vormen voor de plm. 1750 leden van de IJsvereniging WVF en er daardoor veel onrust ontstaat in Westenholte?

Bent u met ons van mening, dat de gemeenschap niet met een onherstelbare schade van verwijdering van de ijsbaan of mogelijk financiële lasten mag/kan worden opgezadeld?

Graag vernemen wij van u spoedig de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht

Freddy Eikelboom, fractievoorzitter Swollwacht.

Bron: Raadsgriffie

Datum van 31-12-2008 tot 30-06-2009