Gemeente Zwolle

Oordeel van Raad van State over luchtkwaliteits- en verkeersberekeningen Hessenpoort 2

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 23-12-2008

Betreft: artikel 44 vragen SP inzake Oordeel van Raad van State over luchtkwaliteits- en verkeersberekeningen Hessenpoort 2

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de SP vragen stellen over de luchtkwaliteits- en verkeersberekeningen Hessenpoort 2

Inleiding
Op vrijdag 12 december stond in de Stentor een artikel te lezen over het oordeel van de Raad van State over de luchtkwaliteits- en verkeersberekeningen bij Hessenpoort 2. De Raad van State was niet te spreken over de kwaliteit van en de eensluidendheid van deze berekeningen.

In de krant stond het volgende citaat van de onderzoeksrechter te lezen; "een rommeltje. Is er dan niemand dit dat coördineert?"

Dit brengt de fractie van de SP tot de volgende vragen;
* Hoe komt het dat er verschillende cijfers worden gebruikt en hoe zijn de verschillen te verklaren?
* Hoe wordt de onduidelijkheid van het voldoen aan de fijnstofnorm opgelost?
* Hoe heeft de afstemming tussen de verschillende partijen plaatsgevonden?
* Welke maatregelen heeft u genomen om de coördinatie te verbeteren?
* Wat is de waarde van alle uitgevoerde onderzoeken nu blijkt dat deze geen eenduidig oordeel gegeven?
* Wat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State?

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie
Edwin Koster

Raad van State baalt van cijferbrij Hessenpoort 2
vrijdag 12 december 2008

INCLUDEPICTURE "http://www.destentor.nl/stentor.nl/images/tekstgroottePlus.gif" \* MERGEFORMATINET DEN HAAG/ZWOLLE - De Raad van State baalt stevig van alle luchtkwaliteits- en verkeersberekeningen die de gemeente Zwolle, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat bij het rechtscollege hebben gedeponeerd over Hessenpoort 2. "Er zijn tig onderzoeken gedaan met telkens weer andere cijfers", riep onderzoeksrechter M. Simons-Vinckx gisteren naar de verbouwereerde vertegenwoordigers van de overheden.

"Een rommeltje. Is er dan niemand die dat coördineert", zei Simons die dagen had zitten puzzelen om alle onderzoeksresultaten in logisch verband met elkaar te brengen.

De Raad van State moet op verzoek van een echtpaar opnieuw uitspraak doen over de uitbreiding van Hessenpoort waar onder meer een Ikea-vestiging is gepland. Eerder werd het bestemmingsplan door de hoogste bestuursrechtbank vernietigd wegens overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen.

Volgens een onderzoek dat KEMA uitvoerde in opdracht van de gemeente zal de luchtkwaliteit door Hessenpoort 2 niet verslechteren. "Zelfs niet als we de meest ongunstige cijfers nemen", zegt een KEMA-woordvoerder. Dat heeft volgens het instituut te maken met de algehele daling van broeikasgassen die voor de regio, Nederland en in de rest van Europa wordt verwacht. KEMA zegt van de meest nadelige cijfers te zijn uitgegaan omdat nog niet bekend is welke bedrijven op het bedrijventerrein afkomen. Uit een eigen onderzoek van de Raad van State, uitgevoerd door de Stichting advisering bestuursrechtspraak (Stab), blijkt dat KEMA de hoeveelheid verkeer dat op Hessenpoort 2 zal afkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Daardoor is niet duidelijk of de norm voor fijnstof wordt gehaald, zegt de Stab. Of dat gevolgen heeft maakt de Raad van State binnen enkele weken bekend.

Bron: Raadsgriffie

Datum van 05-01-2009 tot 04-07-2009