Gemeente Dirksland


De vier gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben een gezamenlijke rekenkamercommissie ingesteld.

Deze onafhankelijke commissie onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk efficiënt, effectief en volgens de wet doet. De commissie bepaalt zelf of op verzoek van de gemeenteraad de onderwerpen die ze onderzoekt. De commissie legt haar bevindingen, conclusies en aanbevelingen in openbare rapporten vast. Elk rapport wordt aan de gemeenteraad aangeboden.

De leden van de rekenkamercommissie zijn door alle vier de gemeenteraden afzonderlijk benoemd. Dit houdt in dat de rekenkamercommissie verantwoording af legt aan de afzonderlijke gemeenteraden. Deze vorm van samenwerking biedt de rekenkamercommissie de mogelijkheid om bij één gemeente onderzoek te doen, maar ook bij meerdere gemeenten tegelijk

De rekenkamercommissie heeft tot taak onderzoek te doen naar de (maatschappelijke) effecten van het gemeentelijk beleid, alsmede naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentelijk beheer en van de gemeentelijke organisatie. Daartoe behoren ook de (gesubsidieerde) instellingen waarvan de activiteiten geheel of in belangrijke mate door de gemeente worden bekostigd.

Onder doelmatigheid wordt verstaan de mate waarin de nagestreefde beleidsdoelen tegen zo gering mogelijke kosten worden bereikt. Bij doeltreffendheid gaat het er om of het resultaat van het beleid beantwoordt aan wat er met het beleid werd beoogd en de gestelde beleidsdoelen worden verwezenlijkt.
Bij rechtmatigheid gaat het om het voldoen aan de wettelijke kaders en regelgeving. Het gaat daarbij vooral om wet- en regelgeving die direct van belang is voor de rechtmatigheid van de totstandkoming van de gemeentelijke baten en lasten.

Alle door de rekenkamercommissie opgestelde onderzoeksrapporten zijn geplaatst op de website van de rekenkamercommissie.