Gemeente Aalburg


Aalburg tekent ook voor biodiversiteit
Aalburg.JPG

Tijdens een boottocht door de Biesbosch op 18 december 2008 ondertekenden 18 West-Brabantse gemeenten de Countdown 2010 Verklaring.

Ze scharen zich hiermee achter de doelstelling om het verlies aan biodiversiteit vóór het jaar 2010 te stoppen. De Provincie Noord-Brabant zelf en nog eens 40 Brabantse gemeenten sloten zich al eerder bij het initiatief aan.

Voorafgaand aan de ondertekening sprak Gedeputeerde Onno Hoes over het belang van biodiversiteit en de bijdrage van iedere Brabantse gemeente. De provincie Noord-Brabant is wereldwijd een koploper in haar activiteiten ten gunste van biodiversiteit. Met de ondertekening vandaag, hebben 58 van de 68 Brabantse gemeenten de Countdown 2010 Verklaring getekend. Om alle activiteiten te bundelen, is een speciale biodiversiteit-website ontwikkeld, welke tevens door dhr. Hoes werd gelanceerd. De website is te bezoeken via
www.biodiversiteitbrabant.nl.

De Countdown 2010 Verklaring werd ondertekend door de Brabantse gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert, aangevuld met het Zeeuwse Tholen. Er wordt van de gemeenten die tekenen verwacht dat er een
biodiversiteit-ambassadeur is of anders zo snel mogelijk wordt benoemd.

Wethouder Luteijn van gemeente Werkendam en tevens voorzitter van de duurzaamheidsagenda opende de bijeenkomst en leidde de middag. Hij nodigde alle wethouders uit kort hun ambassadeur en daarmee samenhangende plannen toe te lichten. Enkele gemeenten bleken al een ambassadeur benoemd te hebben, vaak door hun inwoners te laten kiezen. Zo vertegenwoordigt de steenuil de gemeente Breda, gaat Baarle-Nassau zich inzetten voor de boomkikker en maakt gemeente Drimmelen zich sterk voor uitbreiding van het leefgebied van het oranjetipje; een vlinder. De overige gemeenten gaven aan het komende jaar een soort aan te zullen wijzen. De gemeente Aalburg heeft gekozen voor de Eethense wijnappel.