Rechten van kinderen geschonden in Gazastrook 06 januari 2009, Amman (Jordanië) - De rechten van kinderen in de Gazastrook worden ernstig geschonden, zegt Unicef bij monde van Sigrid Kaag, Unicef-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

"Fundamentele kinderrechten, vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind, worden door de strijdende partijen ontkend," aldus Kaag. "Het gaat onder meer om het recht op bescherming tegen alle mogelijke vormen van lichamelijk en geestelijk geweld, het recht op onderwijs en ontwikkeling en om het recht op medische zorg."

Kinderen onder doden en gewonden Kinderen maken meer dan de helft uit van de bijna 1,5 miljoen mensen tellende bevolking van de Gazastrook. Op 3 januari waren volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid 70 Palestijnse kinderen als gevolg van het conflict omgekomen en minstens 650 kinderen gewond geraakt (het totaal aantal doden en gewonden bedroeg op deze datum respectievelijk 550 en 2.800). Volgens het VN-kantoor voor de coördinatie van Humanitaire Zaken UNOCHA bestaat het aantal doden en gewonden voor een kwart uit burgers. Onder de Israëlische bevolking zijn 4 doden gevallen en meer dan 20 mensen gewond geraakt. In Zuid-Israël is ook een school door een raket verwoest.

De huidige oorlog in de Gazastrook volgt op een achttien maanden lange blokkade, die ervoor heeft gezorgd dat het gebied kampt met een gebrekkige infrastructuur, slechte voorzieningen voor bijvoorbeeld water, elektriciteit en riolering en een ineenstorting van bestaansmiddelen.

Beëindig het geweld
"Unicef herhaalt nog maar eens haar oproep aan de strijdende partijen om het geweld onmiddellijk te beëindigen. Daarnaast moeten hulporganisaties volledige toegang tot de bevolking krijgen," adus Sigrid Kaag.

Ziekenhuizen krijgen van Unicef voedsel, brandstof, medicijnen en medische instrumenten en hulpmiddelen. Door een gebrek aan medisch personeel, medicijnen, apparatuur en ruimte zijn zij nu niet goed in staat om gewonden te behandelen. Het Shifa-ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook, kan geen bevallingen meer doen; hier zijn de verlosruimtes in gebruik als operatiekamers.

Unicef ondersteunt ook vijf teams met hulpverleners die in de Gazastrook aan kinderen en hun families psychosociale hulp verlenen.