Politie Haaglanden

Persberichten 6 januari

Haaglanden, 06-01-2009

Lekkere trek

Den Haag Een 39-jarige man wilde maandag 5 januari omstreeks 12.35 uur zijn lekkere trek stillen en deed dat door een potje rolmopsen in een supermarkt aan de Apeldoornselaan te openen en leeg te eten. Het lege potje zette de man vervolgens terug in het schap. Een werknemer van de supermarkt zag dit en vroeg of de man het potje wilde afrekenen. Dit weigerde de man waarop de politie de man aangehield voor winkeldiefstal. Hij kreeg een proces-verbaal.

Met alcohol achter het stuur

Den Haag In de nacht van maandag 5 januari op dinsdag 6 januari vielen twee autobestuurders in het centrum van Den Haag door de mand toen ze met een slok op achter het stuur rondreden. Omstreeks 23.45 zag de politie een 23-jarige man uit Delft op de Nieuwe Molstraat rijden. Bij controle bleek dat de man 465 ugl blies. Een andere man werd rond 02.15 uur rijdend aangetroffen op de Prinsegracht. Deze 21-jarige Hagenaar blies 210 ugl bij de alcholcontrole van de politie. Hij was beginnend bestuurder en blies daarom boven de toegestane alcohollimiet. Tegen beide bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Weinig in orde

Den Haag Een 27-jarige Rotterdammer lapte bijna alle regels aan zijn laars toen hij maandag 5 januari rond 23.30 uur over het Rijswijkseplein in zijn auto reed. De politie controleerde hem, omdat hij keerde op een plaats waar dat niet mocht. Bij de controle bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bovendien was zijn auto niet verzekerd en niet APK-gekeurd. Voor het keren en het rijden zonder APK kreeg de man een bekeuring. Voor het rijden zonder rijbewijs werd hem een proces-verbaal aangezegd. De bestuurder kreeg tien dagen de tijd om aan te tonen dat zijn auto wel verzekerd is.

Met 190 over de A13

Den Haag Een 24-jarige automobilist uit Zoetermeer is dinsdag 6 januari om 00.45 uur na een achtervolging aangehouden voor het overtreden van de maximaal toegestane snelheid op de A13, ter hoogte van Rotterdam Airport. De bestuurder vestigde de aandacht op zichzelf toen hij op de Maanweg in Den Haag al te hard reed en vervolgens door het rode verkeerslicht reed. De politie wilde hierop het voertuig controleren en reed achter de automobilist aan. De man reed naar de A4 en wilde via de A13 ontkomen. Hierbij bereikte de man snelheden van 180 à 190 km per uur. De man kreeg diverse processen verbaal en moest ook zijn rijbewijs inleveren omdat hij de toegestane snelheid met meer dan 50 km had overschreden. De man bleek echter geen rijbewijs bij zich te hebben en daarom werd zijn auto door een politiekraan weggesleept.

Hennepkwekerij aangetroffen

Den Haag Twee mannen van 24 en 30 jaar zijn maandag 5 januari om 19.50 uur aangehouden omdat zij hennep verbouwden in twee kamertjes in een woning aan de Wolweversgaarde. In de woning hadden zij 117 planten staan en werd er stroom illegaal afgetapt. De mannen kregen proces verbaal en de hennep werd in beslag genomen. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Jong stel aangehouden in bejaardenhuis

Rijswijk Een jong stel van 18 en 23 jaar beiden afkomstig uit Rotterdam zijn op maandag 5 januari om 14.30 uur overlopen door de bewoner van een bejaardenwoning van een bejaardentehuis aan de Generaal Spoorlaan. De twee werden door agenten in het trappenhuis aangetroffen en gecontroleerd. Zij konden zich niet legitimeren en hingen een smoes op over hun aanwezigheid in het tehuis. De twee zijn aangehouden en meegenomen naar een politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Rijden zonder rijbewijs

Rijswijk Een 31-jarige man uit Irak werd op dinsdag 6 januari om 02.15 uur met een auto gecontroleerd op de Willemstraat. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en heeft hiervoor een proces-verbaal gekregen.

Onder invloed over de kop

Delft Op maandag 5 januari omstreeks 23.40 uur sloeg door nog onbekende oorzaak een personenauto over de kop op rijksweg A13, ter hoogte van Delft. Toen agenten ter plaatse kwamen, werden zij aangesproken door de bestuurder van de auto. De agenten roken dat deze 27-jarige man uit Australië alcohol had gedronken. Hij moest een blaastest afleggen en is hierna aangehouden. Op een politiebureau blies hij nogmaals en 775 ugl. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal.

De auto bleek niet in goede staat te zijn en het kentekenbewijs werd ingevorderd. Ook bleek dat de man een ongeldig rijbewijs in zijn bezit had en de auto niet verzekerd was. Hij kan dan ook een flinke boete tegemoet zien.

Hardleerse Delftenaar raakt rijbewijs en auto kwijt

Delft - Een automobilist die maandag 5 januari om 09.55 uur op de Troelstralaan tegen de richting in reed, trok de aandacht van surveillerende agenten. De 37-jarige man uit Delft bleek bij controle te rijden onder invloed. Hij blies 865 ugl. Aangezien de Delftenaar een week eerder zijn rijbewijs ingeleverd had omdat hij toen ook al onder invloed reed, namen de agenten de auto van de man in beslag. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.