KPMG


Pensioenfondsen willen snel Algemene Pensioen Instelling

06|01|09 - De overheid haast maken met het introduceren van een mogelijkheid tot samenwerking tussen ondernemingspensioenfondsen, zoals de introductie van de API.

Nederlandse ondernemingspensioenfondsen willen dat de overheid snel met de Algemene Pensioen Instelling (API) komt. De API stelt de pensioenfondsen onder meer in staat met andere fondsen samen te werken zonder dat de afzonderlijke vermogens in elkaar opgaan. Hierdoor kunnen zij enerzijds schaalvoordelen behalen terwijl zij anderzijds hun eigen pensioenregeling met hun eigen afgescheiden vermogen houden. Buitenlandse lidstaten zoals België, Luxemburg en Ierland hebben reeds een internationaal vehikel (IORP) opgericht.

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat 30% van de Nederlandse ondernemingspensioenfondsen overweegt zich aan te sluiten bij een API zodra deze in Nederland wordt geïntroduceerd. Ruim 75% van de fondsen die aansluiting bij een API overwegen, geeft als reden dat zij in de API een mogelijkheid zien om samen te werken met andere ondernemingspensioenfondsen zonder dat hun vermogens worden samengevoegd. Van de ondernemingspensioenfondsen die aangeven hun regeling niet onder te willen brengen bij een API geeft 20% aan wel met andere fondsen te willen samenwerken. Zij willen dat de mogelijkheid tot het afscheiden van de afzonderlijke vermogens in de Pensioenwet wordt geregeld.

Volgens Edward Snieder van KPMG moet de overheid haast maken met het introduceren van een mogelijkheid tot samenwerking tussen ondernemingspensioenfondsen, zoals de introductie van de API. Snieder: "De afgelopen periode zijn veel kleine ondernemingspensioenfondsen geliquideerd. Vooral de kleinere fondsen hebben moeite het hoofd boven water te houden. Zij hebben te maken wet- en regelgeving die voor hen relatief complex is. Bovendien dwingt de kredietcrisis hen forse kostenreducties door te voeren. Veel fondsen zijn dan ook genoodzaakt hun regeling onder te brengen bij verzekeraars. De fondsen geven in het onderzoek aan dat zij dit vaak een te dure oplossing vinden. Door samenwerking met andere fondsen kunnen zij aanzienlijke schaalvoordelen behalen en daarmee kosten besparen. Voor de kleine fondsen is kostenbesparing op dit moment essentieel. Wanneer Nederland dan ook achterblijft, loopt ons land het risico dat Nederlandse pensioenfondsen naar het buitenland zullen verhuizen. Daar bestaat immers wel de mogelijkheid om toe te treden tot een IORP met alle voordelen die daarbij horen."

Aanleiding om te komen tot de Algemene Pensioen Instelling in Nederland is het initiatief van de Europese Commissie. De Commissie wil komen tot een interne markt op het gebied van pensioenen en heeft daarom in 2005 de zogenaamde 'IORP-richtlijn' geïntroduceerd. Een IORP is een pensioenfonds gevestigd in een van de EU-lidstaten die vanaf een vestigingsplaats in heel de EU actief mag zijn. Het bedienen van deelnemers buiten de eigen lidstaat was voor pensioenfondsen voor de komst van de richtlijn niet mogelijk. De API valt onder de IORP richtlijn en kan dus pensioenproducten aan deelnemers uit heel de EU aanbieden.

Snieder: "In Nederland ligt op dit moment een wetsontwerp voor een 'API-light'. Deze API kan alleen DC (defined contribution) producten aanbieden. De Raad van State buigt zich daar nu over. Dit is een eerste stap in de goede richting, maar het is van belang dat er ook een DB-API (defined benefit) gaat komen."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.