Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Meer weer- en klimaatinformatie via de KNMI-website 06 januari 2009 - Vandaag breidt het KNMI het aanbod aan weerinformatie op zijn website uit. Zo zullen de dagelijkse waarneemgegevens (zowel historisch als actueel) van het volledige meetnet van 35 automatische weerstations op de KNMI-website te vinden zijn.
In aanvulling daarop is ook het stationsarchief met een overzicht van de meetinstrumenten en veranderingen op het weerstation door de jaren heen, via internet te raadplegen. Ook de tijdreeksen van de circa 325 neerslagwaarnemers van het KNMI verschijnen volledig op internet. Binnenkort volgt het Maandoverzicht van Neerslag en Verdamping met alle actuele gegevens ven de neerslagstations, een mijlpaal voor deze publicatie die zeventig jaar geleden voor het eerst verscheen.

Ook de weerkaarten met actuele beelden van de KNMI-neerslagradar zullen op de site te zien zijn en niet alleen meer in geval van een weeralarm. De neerslagradar is een waarneeminstrument dat laat zien waar neerslag valt. De kleuren laten zien hoe hard het regent of sneeuwt.

Door de veranderingen zal ook de voorpagina van de KNMI-website een iets ander uiterlijk krijgen.

Dit grotere aanbod aan informatie is het gevolg van een vrijer gegevensbeleid op het gebied van de meteorologie. Daardoor hoeft voor bepaalde overheidsinformatie niet langer betaald te worden en kan deze informatie beschikbaar gesteld worden aan een groter en algemener publiek. Dit is ook conform het beleid van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties, waarin Nederland wordt vertegenwoordigd door het KNMI.

Meer informatie
Zie de links onder Verder lezen voor meer informatie over de verschillende pagina's.

Eerste uitgave: 06-01-09