Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z08437 / 2080906990

Antwoorden op vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over subsidies voor omstreden religieuze homo-organisaties. (ingezonden 4 december 2008)


1
Wat is uw reactie op het artikel `Homo's genezen met overheidsgeld'? 1) Antwoord:
De Revu poogt hiermee OnzeWeg neer te zetten als een organisatie die homoseksuelen wil `genezen' en die daardoor volgens de door mij gestelde criteria (website OCW, 21-22-2008) geen recht heeft op de 50.000 subsidie voor het beter bespreekbaar maken van homoseksualiteit in orthodox-christelijke kringen. Het artikel biedt mij echter geen nieuwe informatie; via hun website, publicaties, het projectplan in het kader van de subsidie en een gesprek met bestuursleden ben ik de hoogte van de visie en werkwijze van Onze Weg. Die is wel genuanceerder dan in het artikel wordt weergegeven. Onze Weg (en Different) spreken niet (meer) van homoseksualiteit als `ziekte' waarvan men kan `genezen'. In 1969 schreef dhr.Van der Sluis, de oprichter van Different en thans bestuurslid van Onze Weg, inderdaad een boek vanuit die visie. In het gesprek dat ik met hem en vertegenwoordigers van andere christelijke homo-organisaties voerde (7 juli 2008) kwam dit aan de orde en nam hij daar afstand van. Wel heb ik op 1 december 2008 een brief gestuurd naar het bestuur van Onze Weg waarin ik aangeef dat ik ervan uitga dat Onze Weg inderdaad op geen enkele wijze betrokken is bij de `genezing' van homoseksuelen. Onze Weg heeft dat in een reactie aan mij op 3 december 2008 bevestigd. Ik zal uiteraard de uitvoering van de projectplannen van de organisaties met een christelijke achtergrond (naast RefoAnders en Onze Weg ook LKP, CHJC, ContrariO en De Kringen) met belangstelling volgen.
In het artikel in De Revu wordt verder gesteld dat de christelijke hulpverleningsorganisatie Different geen subsidie krijgt `omdat deze zich bezighoudt met het genezen van homo's'. Dat is mij niet gebleken. Different biedt begeleiding en therapie aan voor christenen die worstelen met homoseksuele gevoelens. Ze zijn dus niet afgewezen voor subsidie omdat ze `foute' therapieën zouden geven. Ze komen niet in aanmerking omdat ze geen organisatie zijn waarvoor de subsidie in het kader van het bevorderen van de bespreekbaarheid van homoseksualiteit in orthodox-christelijke kringen is bedoeld, namelijk levensbeschouwelijke homogroepen.


2
Is het kabinet bereid duidelijkheid te verschaffen over de vraag of de therapeuten gelieerd aan `Onze weg' en `RefoAnders' homo's wel of niet `genezen' van hun geaardheid? Antwoord:
Ja. RefoAnders en Onze Weg zijn organisaties van orthodox-christelijke mannen en vrouwen met homoseksuele gevoelens. Er zijn geen therapeuten gelieerd aan deze organisaties. Ook volgens hun statuten zijn zij geen hulpverleningsorganisatie zoals bijvoorbeeld Different. Hun activiteiten bestaan ondermeer uit (huiskamer)bijeenkomsten waarin wordt gesproken over de relatie tussen geloof en (homo)seksualiteit. En ze zetten zich in om homoseksualiteit in hun kringen meer bespreekbaar te maken en daar de sociale acceptatie van homoseksuelen te vergroten. Daar krijgen ze de (project)subsidie voor.
De organisaties hebben ieder hun eigen geschiedenis, visie en achterban. RefoAnders is een relatief jonge stichting (sinds 2005) met een achterban in met name reformatorische kringen. Zij verwijzen op hun website naar verschillende christelijke hulpverleningsorganisaties, waaronder Different. RefoAnders neemt in een visiedocument afstand van therapieën om seksuele voorkeur te veranderen en van het uitgangspunt dat bij homoseksualiteit sprake is van `scheefgroei'. Onze Weg bestaat langer (sinds 1982) en heeft een achterban in met name evangelische kringen. Hun band met Different is hechter: een verwijzing op de website en bestuurslid dhr. Van der Sluis was zoals gezegd ooit de oprichter van Different. Beide organisaties erkennen het bestaan van homoseksualiteit, ook in orthodox-christelijke kringen, maar wijzen homoseksuele relaties af. Beide groepen gebruiken de term `zonde' (in Bijbelse zin) voor seksualiteit buiten het huwelijk van man en vrouw en spreken over mogelijke veranderingen in gevoelens en gedrag via het geloof. Het geloof staat daarbij centraal, niet een verandering van seksuele voorkeur. RefoAnders spreekt zich over dit laatste meer expliciet uit dan Onze Weg.





3
Als blijkt dat de beweringen van `Onze Weg' en/of `RefoAnders' dat zij zich niet bezig houden met `genezing' onjuist blijken te zijn, trekt u dan direct de subsidies in? Antwoord:
Ja.


4
Wat is uw reactie op de stelling dat een prominent bestuurslid van `Onze Weg' in 1975 de `Evangelische Hulp Aan Homofielen' oprichtte, welke naam in 2004 veranderd werd tot `Different' en welke geen subsidie ontvangt omdat hij `individuele- en groepstherapie aanbiedt voor christenen die worstelen met homoseksuele gevoelens'?
Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 2 en 3. Ik ben op de hoogte van de achtergronden van Onze Weg en Different en hun onderlinge verschillen. Different krijgt om een andere reden (geen homobelangenorganisatie) geen subsidie dan in de vraag wordt gesteld.


5
Wat is de reactie van de minister op de bewering dat de website van `Onze Weg' `om de haverklap verwijst naar Different' en dat op de ontmoetingsdag van `Onze Weg' flyers klaarliggen waarin nieuwkomers wordt aangeraden een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek? Antwoord:
Het is een zaak van organisaties zelf naar wie zij verwijzen. Ik kan me voorstellen dat bij de achterban van RefoAnders en Onze Weg behoefte aan hulpverlening bestaat die aansluit bij hun eigen, orthodox- christelijke opvattingen. Als zij zich niet (meer) herkennen in dat gedachtegoed, dan kunnen zij steun zoeken bij andere (zelf)organisaties, zoals ContrariO (ook orthodox-christelijk, maar niet afwijzend ten opzichte van homorelaties). Ook dit is een kwestie van zelfbeschikking.


1) `Homo's bekeren met overheidsgeld', Nieuwe Revu, 2 december 2008.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Miltenburg (VVD), ingezonden 25 november 2008 (vraagnummer 2008Z07617 / 2080906120)