Gemeente Maassluis

Wandmozaïek Elenbaas feestelijk onthuld

onthulling kunstwerk Elenbaas

Het kunstwerk Elenbaas, een wandmozaïek van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas, is onlangs verplaatst van de Mgr. Bekkerslaan naar De Vloot. Na de nodige restauratiewerkzaamheden, werd het op vrijdag 19 december officieel onthuld door wethouder John Scheerstra van de gemeente Maassluis en manager Wonen Remon Dul van Maasdelta Maassluis.

De onthulling vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst bij De Vloot. Wethouder John Scheerstra en manager Remon Dul werden met een hoogwerker naar de bovenzijde van het kunstwerk getild. Op een hoogte van maar liefst 7 meter knipten zij een groot doek los. Het mozaïek "De vrijheid en het spel der kinderen" werd zichtbaar.

Het wandmozaïek was sinds 1956 bevestigd op de gevel van de Prinses Christinaschool aan de Mgr. Bekkerslaan. Vanwege de sloop van de school, besloten de gemeente en kunstenaar Wally Elenbaas om het kunstwerk te herplaatsen. In overleg met Maasdelta werd een nieuwe bestemming gevonden op de kopgevel van De Vloot. Helaas overleed Wally Elenbaas op 21 mei 2008. Zijn verzoek werd echter uitgevoerd.

Het herplaatsen van een kunstwerk van 4 x 7 meter met een gewicht van 10 ton is niet eenvoudig. Daarom schakelden de gemeente en Maasdelta het gespecialiseerde bedrijf Art Conservation in. Op hun advies werd het mozaïek allereerst van een facing voorzien en in één stuk uitgezaagd. Vervolgens is het in een metalen frame geplaatst en ingepakt. Op 27 november 2008 om 4.00 uur 's ochtends werd het kunstwerk per exceptioneel vervoer naar de Vloot gereden. Deze operatie nam enkele uren in beslag. In de afgelopen weken is het volledig gerestaureerd. Nu staat het kunstwerk weer voor iedereen te schitteren aan de kopgevel van De Vloot langs de Westlandseweg.