Dierentuinen trekken in 2008 meer bezoekers dan in 2007

06/01/2009 13:00

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Amsterdam, 6 januari 2009. Het afgelopen jaar hebben de dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) royaal 10,5 miljoen bezoekers kunnen verwelkomen. Vorig jaar was al een goed jaar, maar dit jaar is het bezoekersaantal met nog een dikke 150.000 bezoekers overtroffen.

In 2008 zijn er 15 van de ongeveer 50 dierentuinen in Nederland aangesloten bij de NVD. De leden voldoen daarmee aan hoge eisen, die gesteld worden aan het welzijn van dieren. Daarnaast werken de leden nauw samen op het gebied van educatie, collectiebeheer en natuurbescherming.

De bezoekersaantallen is bij een aantal leden hoger dan vorig jaar en bij een aantal leden wat lager. Een tweetal leden vierde een lustrum: Dierenpark Amersfoort bestond 60 jaar en Safaripark Beekse Bergen vierde hun 40 jarig bestaan. Er kwamen bijzondere jonge dieren bij, zoals twee dolfijnen in het Dolfinarium en weer ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark.

Ook innovaties in de dierentuinen stonden hoog op de lijst: er kwam een nieuw ijsberenverblijf in Diergaarde Blijdorp en een gloednieuw olifantenverblijf in Dierenrijk in Nunen. Aan het eind van het jaar viel het besluit dat Dierenpark Emmen zal gaan verhuizen uit het centrum van Emmen en een nieuw park gaat aanleggen, waarin een combinatie van cultuur en natuur te vinden zal zijn.

Het begon erg rooskleurig met prachtig weer en dus veel bezoekers in het vroege voorjaar en tijdens de voorjaarsvakantie. Helaas was het een slechte Paasperiode met onaangenaam weer voor dierentuinbezoekers. De zomer - vanouds de drukste periode voor de dierentuinen - was ongeveer conform de verwachtingen.

De NVD dierentuinen zijn altijd zeer actief op het gebied van educatie en natuurbescherming. In samenwerking met Europese dierentuinen werken zij mee aan 172 fokprogramma's voor beschermde diersoorten en houden zij 166 stamboeken van de dieren bij. Op die manier werken de dierentuinen aan een gezonde populatie van diersoorten, is het verkrijgen van dieren uit het wild al jaren niet meer nodig en krijgen bezoekers steeds de kans zich over de inheemse en uitheemse dieren te verwonderen.

Een groot aantal dierentuinen stelt gelden beschikbaar voor natuurbeschermingsprojecten in het binnen- en buitenland. Gezamenlijk hebben ze in 1996 het NVD Natuurbeschermingsfonds opgericht (NNBF) dat naast de eigen dierentuinfondsen, talloze kleine en middelgrote projecten financiert op het gebied van natuurbescherming. In het afgelopen jaar hebben de dierentuinen gezamenlijk meer dan 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor natuurbeschermingsprojecten.

In 2009 verwachten de NVD dierentuinen extra belangstelling. Het wordt het Europese jaar van de Carnivoren (vleesetende rooddieren) en onder de titel 'Roofdieren?Natuurlijk!' zullen ook de in Nederland voorkomende carnivoren in de aandacht komen te staan. Neem daarbij nog dat 2009 het 'Darwin jaar' is dan zijn er voldoende redenen om ook dit jaar eens een kijkje te nemen in de dierenwereld van de NVD dierentuinen!

Meer informatie: www.nvddierentuinen.nl