Gemeente Assen


Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Heldoorn

Assen, 6 januari 2009

Beste mensen,

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. Een jaar dat vreugde bracht, maar ook leed. Met velen uit de Asser en Drentse samenleving betreurden wij het omkomen van de Asser jonge militair Wesley Schol in Uruzgan en het overlijden van onze geliefde Commissaris van de Koningin, Relus ter Beek. Ook moesten sommigen van u in hun eigen omgeving ziekte of overlijden meemaken van familie, vrienden of collega's.

Bewogen, maar vooral beweging kenmerkt Assen. Ook in het afgelopen jaar bruiste Assen weer volop. Een opsomming kan bij benadering niet uitputtend zijn.

De verwachtingen van de publieke belangstelling voor de tentoonstelling Go China Terracottaleger waren al hooggespannen , maar de werkelijkheid heeft dit nog ver overtroffen. Grote bezoekersstromen bepaalden in 2008 maanden achtereen het straatbeeld in Assen. De bezoekers en ook de recensies waren laaiend enthousiast. De bezoekersstroom bleef maar aanzwellen. Soms stond de rij wachtenden tot voorbij de deur van het gerechtsgebouw.

De tentoonstelling heeft een groot effect op de locale economie gehad. Ook droeg het heel positief bij aan het beeld van Assen in de rest van het land. Mensen die twintig jaar niet in Assen waren geweest, bezochten de tentoonstelling en zagen dat Assen inmiddels de dynamische stad geworden was, die het is.

Nogmaals wil ik namens inwoners en gemeentebestuur onze dank uitspreken aan de directie en medewerkers van het Drents Museum. Zij hebben een superprestatie geleverd en stegen op de landelijke ranglijst voor musea van de 36^e naar de 5^e plaats!

Belangrijke projecten in 2008

* Een grote herinrichting en vernieuwing van het recreatiegebied Baggelhuizen.


* Belangrijke verkeersprojekten, waaronder Peelo 'Natuurlijk', al die werkzaamheden zijn ook wel eens lastig, maar Assen blijft bij. Door nu te investeren worden verkeersproblemen in de toekomst voorkomen. Dat her- en erkennen onze inwoners.


* Het prachtige Marturiacomplex: Wonen, zorg en voorzieningen in één gebouw.


* De overname van de Smelt in eigendom van de gemeente en de exploitatie van van der Most, door Jan Smit uit Ommen. Hoogoplopende deels publieke onderhandelingen met Van der Most gingen daaraan vooraf . Het resultaat telt: garanties voor het gebruik van deze prachtige voorziening voor onze inwoners en perspectief op een verdere ontwikkeling van dit voor onze gemeente belangrijke sport- en evenementencomplex. Vandaag heb ik de overeenkomst met dhr. Smit ondertekend.


* De aanbesteding van ons immense en indrukwekkende project het Cultureel Kwartier. Na lange voorbereiding hebben college en gemeenteraad in 2008 belangrijke beslissingen genomen, die de start van de bouw van dit ook qua architectuur prachtige project mogelijk maken. De mensen in onze stad willen zo snel mogelijk van deze complete hoogwaardige culturele voorziening gebruik gaan maken.


* De heropening van de vernieuwde en in de oude vorm aangelegde Vaart. Uniek! Nadat deze toegang over water meer dan 50 jaar niet bevaarbaar was, meren nu de schepen weer in het hartje van de stad aan. Wie kon beter voor deze opening worden gevraagd dan Sinterklaas. Immers Assen kent één van de grootste Sinterklaasintochten in Nederland. Na een bezoek aan hem in Spanje en de verzekering mijnerzijds dat de kinderen in Assen ook dit jaar weer erg lief zouden zijn, was Sinterklaas bereid met zijn schip naar Assen te komen en de opening van de Vaart te verrichten. Dit werd één groot kinder- en grote mensenfeest, met naar schatting 40.000 bezoekers.


* Met de plannen voor de Florijnas een indrukwekkend veelomvattend infrastructuur en herinrichtingproject weet Assen goed aan de bak te komen bij de verdeling van de
Zuiderzeelijncompensatiemiljoenen. Hulde voor de vroegtijdige degelijke ambtelijke voorbereiding hiervan.


* Vele geslaagde activiteiten en evenementen vonden in het afgelopen jaar in onze bruisende stad plaats waaronder uiteraard het absolute jaarlijkse Asser hoogtepunt de TT. Fantastisch hoe perfect dat evenement georganiseerd wordt. Een groot compliment voor alle betrokkenen en dat zijn er vele.


* Als we kijken naar het nieuwe jaar, dan wil ik beginnen met te zeggen dat aandacht voor een aantal grote projecten niet inhoudt dat er daarnaast niet erg veel gebeurt en blijft gebeuren op het terrein van milieu, welzijn wijken, onderwijs, economische ontwikkeling, en ruimtelijke ordening. Assen bruist en het niveau van onze voorzieningen en het onderhoud van onze stad in alle opzichten, kan de vergelijking met vele steden in Nederland glansrijk doorstaan.


* Assen, groen, sociaal, dynamisch en dat doen we met onze inwoners. Mensen maken de stad.


* Geweld in onze samenleving.


* Een zichzelf respecterende samenleving moet en mag geen geweld tegen en tussen haar eigen inwoners toleren. Maar raar is dat eigenlijk . Er is een terechte roep om -waar nodig - handhaving door de overheid,. Maar als de overheid handhaaft ontstaat heel vaak discussie over de wijze van handhaven -


* te fors

* te vroeg

* buiten proportioneel enz.

terwijl het zou moeten gaan over het niet te tolereren gedrag waardoor handhavingsacties noodzakelijk zijn .


* De wereld soms op zijn kop. Het zal ons er echter niet van weerhouden om voor de veiligheid van onze mensen op te komen.


* Tijdens de laatste oudejaarsnacht was het tegengaan van geweld tegen hulpverleners een belangrijk thema waar ook het Openbaar Ministerie een hoge prioriteit aan gaf. In de loop van de nieuwjaarsochtend hoorde ik van de brandweermensen op de kazerne dat het effect merkbaar was . Bij uitrukken was het publiek minder agressief dan in voorgaande jaren wel eens het geval was.


* Heel jammer dat toch nog nieuwjaarsochtend tegen zessen een vechtpartij uitbrak op de Brink waarbij politiemensen werden bedreigd en een politieman gewond raakte. Een nare smet op de verder zo soepel verlopen jaarwisseling in Assen. Ik vind dat heel erg en kan er kort over zijn. Mensen moeten met hun poten van onze politie,brandweer,ambulance en gemeentemedewerkers afblijven PUNT.

De economische verwachtingen zijn somber. We moeten daarbij niet uit het oog verliezen dat de grote economische crisissen in de wereldgeschiedenis altijd een grote psychologische factor in zich dragen. Consumptie en investeringsangst vormen het begin van een neergaande spiraal die economische stagnatie en verlies van werkgelegenheid oplevert. De gevolgen zijn er niet minder erg om. Als gemeentelijke overheid zullen wij waar mogelijk economische neergang voorkomen, maar ook alles in het werk moeten stellen deze niet te verergeren. Een paniekerige overheid is een slechte heelmeester.

De gemeenteraad van Assen heeft zich in het afgelopen jaar weer zeer betrokken getoond en ingezet voor de belangen van onze Asser gemeenschap. Er was een drietal wisselingen Alan Staples volgde in januari Alie Dekker op. Koos Albronda volgde in oktober Theo Verdegem op als VVD raadslid en Martin Sagel wordt deze maand geïnstalleerd als PvdA raadslid. Hij volgt de per 31 december vorig jaar vertrokken Michel Berends op

Ik wil graag onze raadsleden bedanken voor de constructieve en plezierige samenwerking in het afgelopen jaar.

Ook wil ik alle medewerkers van de gemeente Assen bedanken voor hun weergaloze inzet. Zonder hen zouden bestuurders weinig kunnen uitrichten.

Beste mensen, vorig jaar heb ik u gevraagd om op de website van de verkiezing van de gezelligste markt van Nederland te stemmen op Assen. En ziedaar.Assen werd terecht verkozen als gezelligste markt van Nederland!

Dit jaar vraag ik uw aandacht voor de twee grote thema's waar wij in 2009 veel aandacht aan gaan besteden.

* De historie van Assen . Wij vieren dit jaar met elkaar dat Assen 750 jaar bestaat en sinds 200 jaar stadsrechten heeft. Met vele activiteiten en publicaties gaan wij dit vieren.
* Op 28, 29 en 30 augustus hebben wij in Assen achtereenvolgens de ploegenpresentatie, de proloog en de start van de eerste etappe van de roemruchte Spaanse wielerronde La Vuelta.
* De droom van onze overleden CdK Relus ter Beek wordt werkelijkheid . Ooit leidde de route van de Vuelta een keer door een gedeelte van Portugal. Verder is deze wielerronde nog nooit buiten Spanje verreden en nu in 2009 in Drenthe, in Assen.
* Wij gaan hier met elkaar een geweldig succes van maken!
* Ik roep u op om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om op 28,29 en 30 augustus naar Assen te komen om met elkaar dit fantastische sportevenement de massale belangstelling te geven die het verdient.

Ik wens u allen voor uzelf en alle mensen die u lief hebt een heel gezond en gelukkig 2009.

Ik eindig deze toespraak, voordat ik u een fantastisch optreden ga aankondigen met een gedicht van onze eigen stadsdichter Egbert Hovenkamp II:

Tempo en temperament-
Handklap en applaus -
..de geest van ter Beek als rugwind
Drentse dreven, Spaanse costa's-
Olé en moi, schaop en stier-
...de geest van ter Beek als rugwind
Duende en hunebed-
horlepiep en flamenco!!