Politiebond ACP

6 januari 2009

Meeruren CAO a la carte zijn pensioengevend

Door: Francis van Duren

Een aantal korpsen heeft de meeruren die uitbetaald worden, zoals de regelgeving van CAO á la carte aangeeft, niet als pensioengevend aangemerkt. Dit is géén juiste gang van zaken.
"Meeruren zijn pensioengevend"

Meeruren? Die tellen mee voor je pensioen.

De strategische beleidsgroep Personeelszorg en Arbeidsvoorwaarden (SBG P&A) heeft dit geconstateerd, zo blijkt uit een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen die ook in de CGOP is verspreid.

Op basis van artikel 3.1 pensioenreglement Pensioenfonds ABP behoren alle inkomensbestanddelen die een werknemer ontvangt tot het pensioengevend inkomen, met uitzondering van een aantal specifiek genoemde inkomensbestanddelen. De vergoeding voor meeruren in het kader van CAO á la carte (art. 28a BARP) behoort niet tot deze specifiek genoemde lijst van uitzonderingen.

Deze vergoeding dient dus als pensioengevend te worden aangemerkt.

De correctie voor de korpsen die de meeruren niet als pensioengevend hebben aangemerkt, zal met terugwerkende kracht plaatsvinden. Hierover is inmiddels overleg gevoerd met het ministerie van BZK. Formele reparatie via het pensioenfonds ABP behoort niet tot de mogelijkheden. Afgesproken is nu dat de korpsen zelf het werkgeversdeel van de pensioenpremie alsnog uitbetalen aan collega's die het betreft. De collega kan dan zelf een keuze maken om het bedrag te consumeren of het in te zetten voor toekomstige (pensioen)voorzieningen zoals de levensloopregeling.

Denk je dat bovenstaande op jou van toepassing is en heb je nog niets gehoord van je werkgever? Neem dan voor meer informatie contact op met de salarisadministratie van jouw korps.

---