Gemeente Someren


Nieuwe vrijwilligersverzekering in Someren

In november 2008 werd in de Tweede Kamer een amendement aangenomen van de ChristenUnie, waarin voorzien is in een vergoeding van de kosten van een collectieve vrijwilligersverzekering voor alle gemeenten. Dit was voor diverse verzekeringsmaatschappijen de aanleiding om nieuwe, meer omvattende vrijwilligersverzekeringen aan te bieden.

De gemeente Someren heeft als gevolg daarvan per 1 januari 2009 een nieuwe verzekering afgesloten bij de firma Lippmann BV.

Deze verzekering omvat de volgende onderdelen:

* aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers;
* ongevallenverzekering voor vrijwilligers;
* verzekering voor schade aan persoonlijke eigendommen;
* aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven;
* werkgeversaansprakelijkheid voor verkeersdeelnemers;
* bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

De verzekering geldt voor alle inwoners van de gemeente Someren, die zich op vrijwillige basis inzetten. Daarbij zijn tevens maatschappelijke stagiaires en vrijwilligers bij professionele instellingen inbegrepen. Een uitzondering geldt echter voor mantelzorgers en leden van de vrijwillige politie en brandweer.

Aan de verzekering zijn voor de instellingen en de vrijwilligers geen kosten verbonden.

Aan alle instellingen wordt een brief toegestuurd met een samenvatting van de dekkingen. Mocht deze brief onverhoopt niet bij u terechtkomen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de heer T. van den Berkmortel van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (0493-494888 of t.vandeberkmortel@someren.nl).

Tevens wordt op donderdag 12 februari een informatieavond georganiseerd waar mevrouw J. Ponsen van de firma Lippmann BV uitleg zal geven en vragen zal beantwoorden met betrekking tot het nieuwe verzekeringspakket. Gegevens over het tijdstip en de plaats van deze bijeenkomst volgen later.

Terug

Eenmalige uitkering sociale minima 2008

50 euro-regeling
Het kabinet wil mensen die het hard nodig hebben een steuntje in de rug geven. Daarom heeft het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid vijftig miljoen euro uitgetrokken voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Een gift van vijftig euro per huishouden.

Gemeenten zijn niet verplicht om uitvoering te geven aan deze regeling. De burgemeester en wethouders van Someren hebben besloten om wel deze eindejaarsuitkering uit te keren.

Voor wie is het?
Iedereen met een laag inkomen en met weinig vermogen heeft in 2008 recht op een eindejaarsuitkering van 50,--. Voorwaarden: uw inkomen is niet hoger dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm en uw vermogen is niet hoger dan het vrij te laten vermogen in de bijstand.

Wat moet u hiervoor doen?
Als de gemeente uw inkomen en vermogen kent vanuit een andere inkomensondersteunende regeling, komt u automatisch in aanmerking voor deze regeling.

Dit is het geval als u in 2008:

* in november een uitkering ontving in het kader van de Wet werk en bijstand;

* in aanmerking kwam voor de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering van de gemeente Someren, of
* in aanmerking kwam voor de bijdrageregeling Meedoen (bijdrageregeling welzijnsactiviteiten).

Deze cliënten hebben van de gemeente in week 50/51 een brief ontvangen. Hierin staat dat zij in aanmerking zijn gekomen voor deze eenmalige eindejaarsuitkering. Zij hoeven helemaal geen actie meer te ondernemen.

Als u geen brief heeft ontvangen en u denkt wel recht op deze uitkering te hebben, dan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente.

Als u twijfelt of u wel in aanmerking komt, ga dan naar www.50eurovoorminima.nl. Met dit programma kunt u zelf uw recht berekenen en een aanvraagformulier downloaden.

Indienen van een aanvraag
Voor het indienen van een aanvraag moet u gebruikmaken van het aanvraagformulier eenmalige uitkering sociale minima 2008.

Er zijn verschillende manieren om het aanvraagformulier te krijgen:
1. via de website www.50eurovoorminima.nl (inclusief een berekeningprogramma);

2. via de website de gemeente: klik hier voor het formulier;
3. opvragen via de telefoon bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente. Bij voorkeur bellen op werkdagen tussen 11.00 uur en 12.00 uur. Telefoonnummer 0493-494888.

Formulierenbrigade Someren
Voor ondersteuning bij het invullen van de formulieren verwijzen wij u naar de Formulierenbrigade Someren. Zij helpen u graag bij het invullen van het formulier en kijken samen met u of u van alle voor u geldende voorzieningen en regelingen gebruikmaakt.

De Formulierenbrigade is twee middagen per week in de Ruchte, Laan ten Roode 71 in Someren.

De spreekuren zijn op afspraak op;

* dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur;
* woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Om een afspraak te maken belt u op maandag, dinsdag en woensdag naar Onis: telefoon 0493-441259.

Uiterste termijn voor het indienen van de aanvraag Aanvragen voor deze eenmalige uitkering moeten ingediend zijn vóór 1 april 2009.

Terug

Ter voorkoming gevaarlijke situaties:
Afsluiting Dijkstraat Asten beide richtingen

In verband met de bouw van de brug over de Zuid Willemsvaart en de N266 nabij sluis 10 wordt de Dijkstraat voor het verkeer in beide richtingen afgesloten. Alleen het fietsverkeer kan doorgang vinden. In verband met de verkeersveiligheid gaat de afsluiting eerder in dan de bedoeling was.

Momenteel is het verboden om komende van de N266 linksaf de Dijkstraat in te rijden. Er zijn echter verschillende automobilisten die dit verbod negeren en toch linksaf slaan. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Om deze gevaarlijke situaties te voorkomen is besloten de Dijkstraat nu in beide richtingen af te sluiten. De afzetting kan dan zo neergezet worden dat het niet meer mogelijk is op de N266 linksaf te slaan. Het verkeer wordt omgeleid via de Witvrouwenbergweg en de omleiding duurt in ieder geval tot maart 2009.

Voordat de nieuwe brug gereed is moet het bruggetje over de Aa in de Dijkstraat vervangen worden. Hiervoor zal de Dijkstraat weer worden afgesloten. De planning hiervoor is nog niet gereed.