Gemeente Langedijk


6 januari 2009

Gemeente strooit preventief deze winter

De gladheidsbestrijders van de gemeente Langedijk moesten de afgelopen week al enkele malen aan de bak. Net als afgelopen jaren wordt er niet curatief maar preventief gestrooid.

´Preventief strooien´ of `natstrooien' houdt in dat van 19.00 tot 22.30 uur wordt gestrooid, dus nog voordat het glad wordt. Voorheen werd pas tussen 04.00 en 07.30 uur gestrooid, als het al glad was. Voordeel van preventief strooien is onder andere dat de `glissers' kunnen worden afgeschaft. Dat zijn de medewerkers die in het holst van de nacht de straat op moesten om al glijdend te beoordelen of er sprake was van beginnende gladheid. Zij kregen daarvoor een maandelijkse vergoeding, die het afgelopen jaar is afgebouwd.

Nauw contact met de coördinator van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), dat op een aantal plaatsen temperatuurmeters in de weg heeft zitten, maakt duidelijk of het nodig is om 's avonds preventief uit te rukken. Daarnaast wordt een abonnement afgesloten bij Meteo Consult, dat dagelijks per e-mail een regionale gladheidverwachting zal aanleveren.

Extreme sneeuwval
In navolging van het HHNK en omliggende gemeenten, is de bemensing van de strooivoertuigen ook in Langedijk gehalveerd. Dat betekent dat er geen bijrijder meer zit naast de bestuurder van de auto of trekker. De gemeente durft hiertoe over te gaan, omdat er op veel gunstiger tijdstippen wordt gewerkt.

De gemeente heeft deze winter vier strooivoertuigen beschikbaar: een vrachtwagen met opzetstrooier, twee pick-ups met opzet-babystrooiers en een trekker met een getrokken strooier. Alle voertuigen kunnen van een sneeuwschuif worden voorzien. Bij extreme sneeuwval of ijzel wordt alsnog een beroep gedaan op de bijrijders.

De paaltjes die bij fietspaden staan om te voorkomen dat auto's er gebruik van kunnen maken, blijven deze winter staan. Voorheen werden ze voor aanvang van het strooiseizoen verwijderd, maar dat leidde tot oneigenlijk gebruik van de fietspaden door automobilisten. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, heeft de gemeente besloten de paaltjes te laten staan. Dat leidt wel tot extra werk voor de bestuurders van de strooivoertuigen.

Eigen verantwoordelijkheid
De gemeente benadrukt overigens dat burgers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben, zeker bij plotselinge gladheid zoals die vorige week optrad. De gemeente hanteert vaste strooiroutes en kan uiteraard niet direct op alle plaatsen tegelijk strooien. Weggebruikers moeten zelf ook altijd op hun hoede zijn en goed naar de weersverwachtingen kijken.