Waterschap Dommel

prijs

Waterschap De Dommel wint innovatie prijs

Het nieuwe jaar begint goed voor Waterschap De Dommel. Met het managementconcept `maximale ruimte & maximale sturing' heeft Waterschap De Dommel de prijs voor het meest innovatieve projectidee 2009 gewonnen. Tijdens het Nieuwjaarsontbijt, maandag 5 januari, bij Waterschap De Dommel ontving directeur Ruud Viergever uit handen van Ton de Korte (directeur Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie - NCSI) een cheque van 50.000 euro.

Tegelijkertijd hebben de auteurs Henk Roelofs (directeur innovatie en bedrijfsvoering bij Waterschap De Dommel) en Leo van de Vorst (Proven Partners) het boek `Sturing en Ruimte' gepresenteerd, waarin het nieuwe managementconcept wordt beschreven en toegelicht. Het boek laat zien dat de filosofie van de paradox de kunst van het kijken naar en begrijpen van organisaties een nieuwe dimensie geeft.

Prijsvraag

In 2008 heeft NSCI een `prijsvraag' uitgezet waarmee bedrijven en organisaties zijn gestimuleerd om ideeën in te dienen over hoe sociale innovatie in de praktijk gebracht kan worden. In het juryrapport staat dat het managementconcept een spannend traject is waarbij bewust grenzen worden opgezocht en steeds op een andere manier tegen de managementvraagstukken wordt aangekeken.

Ruimte en Sturing

Waterschap De Dommel heeft in 2005 een organisatieontwikkeling in gang gezet. De uitdaging waar het waterschap voor staat is de medewerkers maximaal de ruimte te geven bij de ontwikkeling en tegelijkertijd maximaal te sturen op de richting en doelrealisatie. Dit vraagstuk is ingediend en heeft de prijs binnen gesleept. Samen met NCSI gaat het waterschap in 2009 het vraagstuk verder uitwerken en doorvoeren.

NSCI

Het NCSI beoogt sociale innovatie in organisaties te bevorderen door de uitvoering van projecten, kennisverspreiding en experimenten. Het NCSI is altijd op zoek naar nieuwe initiatieven binnen organisaties op het terrein van vernieuwing van organisatie, management en arbeid.