Politie Zaanstreek-waterland

Jaarcijfers 2008 politie Zaanstreek-Waterland: opnieuw minder misdrijven gepleegd

Regio Zaanstreek-Waterland, 06-01-2009

Jaarcijfers 2008 politie Zaanstreek-Waterland

Opnieuw minder misdrijven gepleegd

Zaandijk, 6 januari 2008

Het aantal misdrijven in de regio is voor het vierde jaar op rij gedaald. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2008 van de politie Zaanstreek-Waterland. De cijfers geven inzicht in het
criminaliteitsbeeld en het aantal aangiften van verschillende delicten.

Het aanpakken van geweld in de publieke ruimte stond voor 2008 hoog op de agenda van het korps, vanwege de grote impact die dat soort delicten heeft op de betrokkenen. Zo is het aantal straatroven fors gedaald met 34% ten opzichte van 2007. Het aantal gevallen van mishandeling, huiselijk geweld en bedreiging is min of meer gelijk gebleven. Helaas is het aantal aangiften van woninginbraken (+ 17%) en gewapende overvallen (+13%) gestegen. Dat laatste is een landelijke trend.

Het percentage misdrijven dat de politie heeft opgelost is de afgelopen jaren vrij constant en staat voor 2008 op ruim 24%. Het oplossingspercentage voor zware criminaliteit ligt beduidend hoger: overvallen 39%, straatroven 41%, bedreiging 45% en mishandeling 65%.

Al jarenlang krijgen veelplegers volop aandacht van het korps, zowel preventief als repressief. Deze relatief kleine groep is
verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de kleine criminaliteit. In samenwerking met justitie zorgt de politie ervoor dat veelplegers langer van de straat verdwijnen. Dat je niet tegelijkertijd kunt stelen en in de gevangenis kunt zitten wordt nog maar eens bewezen door de resultaten: het aantal aangiftes van fietsendiefstal is met 17% verminderd en dat van diefstal uit auto's met 18%.

Het aantal aangiften van winkeldiefstal liet de afgelopen jaren een sterke daling zien, maar is in 2008 licht gestegen met 5%.

Er zijn in 2008 minder misdrijven gepleegd (-6,5%) en er is wederom minder aangifte gedaan (-7%).

Dit in combinatie met de hoge meldingsbereidheid van inwoners van deze politieregio (bron: VMR 2008) kan geconcludeerd worden dat de goede lijn van de afgelopen jaren zich doorzet.