FNV

6-1-2009

FNV nieuwjaarsreceptie 2009

Op 5 januari hield de FNV haar traditionele nieuwjaarsreceptie voor de pers met toespraken van FNV Jong-voorzitter Jeroen de Glas en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Jongerius maakte tijdens de receptie bekend dat zij bij het komende congres `gaat' voor nog eens vier jaar FNV.

FNV Jong Jeroen de Glas sprak over het initiatief PapaPlus, het Tj-biljet en schoolvoorlichting. Vaak blijkt dat jongeren niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten op werk- en stagegebied. Een duidelijk voorbeeld hiervan betreft het Tj-biljet. Afgelopen jaar bleek uit het vakantiewerkonderzoek van FNV Jong dat maar liefst 50% van de ondervraagde jongeren niet weet wat een Tj-biljet is. In november vorig jaar lanceerde FNV Jong het Manifest PapaPlus met oproepen aan overheid, werkgevers en vaders om ook de vaders te betrekken in de discussie over de combinatie werk en zorg voor kinderen.

Gewoon Goed Werk en FNV-congres Agnes Jongerius kondigde aan dat de vakcentrale en bonden ook dit jaar veel energie gaan steken in het thema Decent Work, vrij vertaald Gewoon Goed Werk. In dit verband sprak zij over de Sociale Werkvoorziening (WSW). Door bezuinigingen op de WSW dreigt de onderkant van de arbeidsmarkt uitgebreid te worden met een nieuwe categorie `working poor'. De inspanningen gericht op mensen aan de onderkant krijgen ook prominente aandacht op het komende FNV-congres. Op dit congres op 12 en 13 mei in de Beurs van Berlage komt, naast Gewoon Goed Werk en onderwerpen als organisatiegraad, diversiteit en duurzame sociale zekerheid, het thema marktwerking aan de orde.

Werktijdverkorting Jongerius gaf aan dat het kabinet in de huidige kredietcrisis meer moet doen om bedrijven en werkgelegenheid te steunen. De FNV-vakbonden gaan samen met de werkgevers nogmaals in Den Haag aandringen op verlenging van de regeling voor werktijdverkorting.