Buitenlandse Zaken België


Datum: 28/12/2008

Reactie Minister De Gucht op artikel Nieuwsblad over het sturen van een opleidingsonderdeel naar Afghanistan

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht spreekt tegen dat hij zich zou verzetten tegen het voorstel van minister van Defensie Pieter De Crem een opleidingsonderdeel (OMLT) naar Afghanistan te sturen, zoals het Nieuwsblad op Zondag vandaag schrijft.

"Het is eenvoudig niet waar dat minister De Crem dit plan er "stoemelings" en tegen mijn wil in door wil sluizen, zoals het Nieuwsblad beweert," stelt Karel De Gucht. "Ik ben de voorbije dagen in permanent overleg geweest met minister De Crem over deze zaak en ga akkoord met de aanpak extra mensen naar Kaboel en Kunduz te sturen om er het Afghaans leger bij te staan in hun opleiding. Ik heb daarbij ook bijkomende garanties gevraagd en bekomen dat de taak van onze soldaten zich zal beperken tot opleiding en ze niet ingezet worden in oorlogsoperaties."

"Het Nieuwsblad haalt twee zaken door elkaar: enerzijds deze concrete beslissing die past in het Belgische beleid van militaire capaciteitsopbouw en maatschappijopbouw, en anderzijds het bredere verhaal van de War on Terror die militair veel moeilijker is gebleken dan sommigen hadden verwacht. Het artikel haalt enkele citaten van mij aan uit een nog te verschijnen interview, dat wel degelijk over het tweede, ruimere verhaal ging. Het is gewoon een fout van de redactie dit te koppelen aan dit concrete plan van Pieter De Crem."