Gemeente Buren


Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Tammes: Buren over 10 jaar

De gemeente Buren bestond op 1 januari precies 10 jaar.Het is gebruikelijk om bij een dergelijke verjaardag achterom te kijken en op te sommen wat er allemaal is bereikt in die afgelopen 10 jaar. Ik wil dat nadrukkelijk niet doen. Ik wil bij deze gelegenheid vooruit kijken. De gemeenteraad wil dat ook.

In de laatste vergadering van het jaar heeft de gemeenteraad namelijk besloten dat er dit jaar gewerkt gaat worden aan een visie op de toekomst. Hoe ziet de gemeente er over pakweg 20 jaar uit en hoe kunnen we ons op die toekomst voorbereiden? Als je goed wilt besturen moet je weten waar je heen wil. Een interessant maar ook noodzakelijk traject waar de gemeenteraad inwoners en organisaties nadrukkelijk bij wil betrekken.

Mijn vraag voor vanavond past in datzelfde kader, ook ik wil proberen in de toekomst te kijken alleen wil ik daarbij niet verder dan 10 jaar vooruit blikken. De vraag die ik mezelf stel en die ik de laatste tijd ook al een paar keer in de raadszaal gesteld hoorde worden, is de volgende: Bestaat de gemeente Buren over 10 jaar nog wel?

Dat hangt er van af. Dat hangt van ons af, zou ik zeggen.

Als de gemeente over 10 jaar nog bestaat, zal dat niet in de huidige vorm zijn. Dat komt vooral door externe omstandigheden. Haagse regelgeving leidt onvermijdelijk tot schaalvergroting. De laatste jaren is er een opvallende overheveling van rijkstaken naar de gemeente gaande. Het Rijk doet dat vooral ook omdat men afgesproken heeft dat het aantal rijksambtenaren omlaag moet. Wanneer je nu het werk verplaatst naar het lokaal bestuur - zonder voldoende financiële middelen overigens; bij de gemeente geldt dus meer doen met minder geld - dan kun je die doelstelling uit het regeerakkoord gemakkelijker realiseren.Het takenpakket van de gemeente neemt daardoor steeds verder toe.

Daarbij komt dat het Rijk vervolgens strakke eisen stelt op het gebied van kwaliteit en dienstverlening bij die gedecentraliseerde taken. Veel gemeenten, en in ons Rivierengebied alle gemeenten, zijn te klein om al die taken zelfstandig uit te voeren. Als je dus naar de toekomst een herindeling wil voorkomen zul je werk moeten maken van samenwerking. Er zijn veel voorbeelden van dergelijke taken te noemen. De afgelopen periode heeft de gemeente heel veel tijd moeten investeren in de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO, waarbij de gemeente een taak kreeg bij de voorziening van huishoudelijke hulp.

De komende periode komt de omgevingsvergunning op ons af. In die omgevingsvergunning zullen maar liefst 25 afzonderlijke vergunningen op het gebied van wonen, bouwen, milieu en monumenten in één vergunningstraject worden geïntegreerd. Prachtig voor de burgers - één loket - maar tegelijk een grote uitdaging voor de gemeente. Het Rijk wil die omgevingsvergunning namelijk laten verlenen vanuit robuuste omgevingsdiensten, waarbij in eerste aanleg gedacht werd aan de 25 veiligheidsregio's, voor ons is dat de regio met Nijmegen. Onduidelijk is het op dit moment nog of dat inderdaad de schaal gaat worden en of dan ook alles op het gebied van vergunningverlening, handhaving en toezicht naar dat omgevingsbureau gaat of alleen de gespecialiseerde en gecompliceerde zaken.

Hoe dan ook een belangrijk deel van ons takenpakket gaat straks regionaal.

Een ander voorbeeld is de brandweer. Het Rijk stuurt sterk op regionalisering van de brandweer, waarbij in elk geval al het beroepspersoneel en misschien zelfs ook de vrijwilligers in dienst komen van de veiligheidsregio. Het huidige cluster Buren Culemborg heeft in die visie onvoldoende schaalgrootte.

Voeg deze voorbeelden bij wat we nu al regionaal doen: ophalen van huisvuil door de AVRI, gezondheidszorg bij de GGD, centrale inkoop, de milieudienst, sociale recherche en de zaken waarvoor op dit moment voorbereidingen getroffen worden zoals de eventuele aansluiting bij de gezamenlijke belastingdienst, samenwerking op het gebied van ICT, de leerplicht, enz. enz.

Dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat reeds nu maar zeker ook naar de toekomst een gemeente als Buren bij lange na niet in staat is alle taken zelfstandig uit te voeren. Over 10 jaar ziet de gemeente Buren er daarom anders uit.

Vrijwel alle taken zijn dan ondergebracht in een intergemeentelijk of regionaal Back Office of Service Centre, waarin de ambtelijke apparaten van de verschillende gemeenten in onze regio, zijn samengevoegd tot één facilitair bedrijf.

Dat kan op één locatie zijn maar wellicht ook decentraal georganiseerd, waarbij de bestaande gemeentehuizen elk een taak hebben. De afzonderlijke gemeentebesturen betrekken hun beleidsdiensten dan vanuit dat gezamenlijke kantoor.

In eigen huis zitten nog een aantal beleidsregisseurs die college en raad bedienen. Zij formuleren de bestuursopdrachten en sluiten contracten af met het facilitaire bedrijf. Alle uitvoerende taken gebeuren dan ook vanuit de gezamenlijkheid.

In ons gemeentehuis is alleen nog een front office voor het directe contact met de eigen inwoners. Dit model wordt SETA genoemd: Samen En Toch Apart. Op verschillende plaatsen in ons land wordt er mee geëxperimenteerd.

Belangrijke voordelen van dit model zijn dat het meer specialisatie oplevert, de slagkracht wordt bevorderd en de efficiency wordt vergroot. Bovendien krijg je meer kwaliteit voor hetzelfde geld. En misschien wel het allerbelangrijkste de afstand tot de burger wordt niet vergroot, zoals bij een herindeling wel weer het geval is.

Dus wel de voordelen van schaalvergroting incasseren maar niet de nadelen. Dit zou wel eens het model van de toekomst kunnen zijn. Als dat zo is, dan is het verstandig om daarop de komende periode actief te gaan voorsorteren.

Ik ga er van uit dat bij de komende visieontwikkeling door de gemeenteraad ook dit bestuursmodel aan de orde zal komen.

Dames en heren,

Graag wens ik u een in alle opzichten goed en gezond nieuw jaar toe. Dat geldt u voor persoonlijk, maar zeker ook de organisatie die u hier wellicht vertegenwoordigt. In het bijzonder richt ik mij daarbij tot de nieuwe inwoners van onze gemeente die gehoor hebben gegeven aan onze uitnodiging en hier vanavond aanwezig zijn.

Ik hoop zeer dat het u bevalt in onze prachtige gemeente Buren.