Rabobank Groep verwacht gematigde groei van het resultaat over 2008

06/01/2009 16:17

Rabobank Nederland

Rabobank Groep verwacht gematigde groei van het resultaat over 2008

Stevige groei toevertrouwde middelen en zakelijke kredietverlening in Nederland

"Rabobank heeft, gezien de omstandigheden op de financiële markten, relatief een goed jaar achter de rug. De Rabobank verwacht dan ook over 2008 een verdere, zij het gematigde groei van het netto resultaat. De vermogensratio, de tier 1-ratio, zal zoals het er nu naar uit ziet boven het gewenste hoge niveau van 12,5% volgens BIS II normen uitkomen. Enerzijds ondervond vooral de divisie financiële markten bij Rabobank Internationaal hinder van de crisis, maar anderzijds profiteerden de lokale Rabobanken van de turbulente tijden en profiteerde Rabobank Internationaal van de positieve agrarische markten onder meer in Australië, Brazilië en Polen. Bij de lokale banken was er sprake van forse instroom van spaargeld +20% en werden er meer zakelijke kredieten +16% verstrekt dan in 2007. De ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's herbevestigden in oktober en november jongstleden de triple A-rating met een 'stable outlook'". Aldus Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank in zijn nieuwjaarstoespraak vanmiddag in Utrecht.

Rabobank solide in turbulente tijden

In 2008 bleef de Rabobank Groep krediet verstrekken aan haar klanten, ondanks de onrust op de financiële markten. Door de stijging van de kredietverlening door lokale banken aan het Nederlandse MKB groeide het marktaandeel tot 39% De Rabobank verstevigde tevens haar positie in het zakelijke segment. In een krimpende hypotheekmarkt nam het marktaandeel toe tot 29%. Bij de lokale Rabobanken was sprake van een sterke aanwas van toevertrouwde middelen waardoor het marktaandeel in de spaarmarkt stijgt tot 42%. De klantbediening werd verbeterd door de vooruitgang die de lokale Rabobanken boekten met het programma Rabobank 2010.

Verdere groei kredietverlening, maar daling beheerd vermogen

Ook in het buitenland was sprake van een instroom van toevertrouwde middelen en een verdere groei van de kredietverlening. In 2008 is het belang van de Rabobank in de Poolse Bank BGZ uitgebreid tot een meerderheidsbelang. Door de gedaalde aandelenkoersen nam het beheerd vermogen bij de vermogensbeheeractiviteiten af. De verkoop van beleggersbank Alex werd afgerond en Robeco herstructureert haar organisatie-activiteiten vanwege de veranderde vraag naar beleggingsproducten. De leasingactiviteiten namen verder toe. De Rabo Vastgoedgroep verkocht minder huizen dan in 2007. De kredietportefeuille en het in vastgoed beheerd vermogen nam echter verder toe.

Actualisering strategie

"Naar aanleiding van de gewijzigde marktontwikkelingen actualiseren wij onze strategie. Meer dan in het verleden is het belangrijk dat we met de toevertrouwde middelen van onze klanten de groei van de kredietverlening kunnen financieren. Onverminderd blijven we streven naar Allfinanz-marktleiderschap in Nederland en onze positie als wereldwijde food & agribank willen we verder uitbouwen. Aan ons MVO-beleid stellen we de hoogste eisen. Daartoe zal MVO dieper in de kernprocessen van de bank worden verankerd. Ook willen wij toonaangevend zijn op het gebied van duurzame energie en clean tech," aldus Bert Heemskerk.

Wereldwijde recessie

De reële economie, die van mensen en machines, staat aan de vooravond van een mondiale recessie. Pas in 2010 verwacht de Rabobank een beperkt herstel van de wereldeconomie. De Amerikaanse economie daalt met bijna 1% in 2009. Ook de Europese Unie zal een krimp laten zien. Ook Japan ontsnapt niet aan de economische teruggang en ook China zal niet immuun blijken voor de financiële crisis en minder florissante groeicijfers laten zien. Uiteraard laat dit een kleine open economie als Nederland niet onberoerd. Producenten van kapitaal- en duurzame consumptiegoederen gaan een moeilijk jaar tegemoet. Zo ook de internationale handel en transport. Maar de uitgangspositie van ons land is relatief gunstig. Het bruto binnenlands product is begin 2008 op een zeer hoog niveau beland dat in 2009 min of meer gehandhaafd zal blijven. Daarnaast is de naar verwachting oplopende werkloosheid in historisch en internationaal perspectief nog altijd laag. Bovendien staan de overheidsfinanciën er tot en met 2008 nog relatief goed voor. Dit keer zijn daardoor, in tegenstelling tot de jaren 2002 en 2003, geen vervelende bezuinigingen en lasten ver zwaringen nodig die de neergang versterken. De inmiddels enigszins stagnerende Nederlandse koopwoningenmarkt zal het toch beter blijven doen dan de woningmarkten in veel andere Europese landen. "Al met al krijgen we in Nederland ook wel last van de mondiale recessie, maar zullen we onze relatieve positie ten opzichte van andere landen kunnen verbeteren, mits we onze concurrentiepositie, kostenbasis en efficiency verder kunnen verbeteren. De crisis biedt ons dus ook kansen. Die moeten we pakken." Aldus Heemskerk.