Ministerie van Defensie

Nieuwe Stingersystemen overgedragen

6 januari 2009, 15.36 uur

Schout-bij-nacht Klaas Visser, directeur Wapensystemen, draagt de 36 Stingersystemen over aan generaal-majoor Marcel Van den Broek. Schout-bij-nacht Klaas Visser, directeur Wapensystemen, draagt de 36 Stingersystemen over aan generaal-majoor Marcel Van den Broek. De nieuwe Stinger Weapon Platforms (SWP) zijn vandaag officieel in gebruik genomen. De Stinger luchtdoelraketten zijn nu gemonteerd op het Fennek verkenningsvoertuig en de Mercedes-Benz jeep. Ze vormen de Nederlandse luchtverdedigingscapaciteit op zeer korte afstand. De Fennek voorzien van Stinger Launching System. De Fennek voorzien van Stinger Launching System.

De nieuwe systemen werden op legerbasis De Peel door de Defensie Materieel Organisatie overgedragen aan Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek. De overdracht vormt daarnaast het startschot voor de reorganisatie van het Commando Luchtdoelartillerie (CoLua) van de landmacht.

De 36 Stingerplatforms worden verdeeld over 18 Fennekvoertuigen en 18 Mercedes Benz jeeps en zullen de huidige MAN Portable Air Defence Systems (Manpads) Stingers vervangen die militairen vanaf hun schouder afvuren. Naast de overdracht van de nieuwe luchtverdedigingssystemen is vandaag ook 12 Luchtverdedigingsbatterij ceremonieel opgeheven.

12 Luchtverdedigingsbatterij was hoofdzakelijk verantwoordelijk de radarsystemen in de eenheid, terwijl de Stinger Manpads waren verdeeld over 11 en 13 Luchtverdedigingsbatterij. Door een herverdeling van de luchtverdedigingsmiddelen over de twee batterijen en de komst van de nieuwe wapensystemen kan elke batterij zelfstandig de luchtverdedigingstaak uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van een andere eenheid voor de radarsystemen.