Piet Moerland medio 2009 nieuwe bestuursvoorzitter Rabobank Groep

06/01/2009 16:29

Rabobank Nederland

Bert Heemskerk maakt opvolger bekend op nieuwjaarsbijeenkomst

PIET MOERLAND MEDIO 2009 NIEUWE BESTUURSVOORZITTER RABOBANK GROEP

Dr. Piet Moerland (59) wordt in de tweede helft van 2009 de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep. Daarmee volgt hij Bert Heemskerk op die als bestuursvoorzitter afscheid neemt tijdens de Algemene Vergadering van Rabobank Nederland op 18 juni 2009. 'Moerland is een welingevoerd bankier, bestuurder en wetenschapper die al vele jaren in diverse functies aan de coöperatieve Rabobank is verbonden,' verklaart president-commissaris prof. dr. Lense Koopmans. 'Met deze opvolging uit eigen gelederen wil de bank tevens voorzien in rust en continuïteit in deze economisch turbulente tijden.'

Piet Moerland is sinds 2003 lid van de raad van bestuur Rabobank Nederland. Daarvoor was hij lid van de Raad van Advies (2000-2003), lid van de Raad van Beheer Rabobank Nederland (1987-2000) en lid van de Raad van Toezicht Rabobank Nederland (1984-1987). Ook was hij indertijd toezichthouder bij de lokale Rabobank Groningen-Haren.

Als lid van de raad van bestuur is Moerland op dit moment verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden: coöperatie & bestuur, bedrijfsmanagement, midden- en kleinbedrijf (MKB), Food? Nederland en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk is trots dat een van zijn eigen teamleden de voorzittersrol straks overneemt: 'Piet is als bestuurder een baken van kennis en vertrouwen die - vaak werkend buiten de schijnwerpers - belangrijke zaken weet te klaren. Bovendien is hij een echte bruggenbouwer, iemand die mensen bij elkaar wil en kan brengen. Hij is iemand die van nature vertrouwen inboezemt. Dat is zeer belangrijk bij een bank, zeker in deze tijd.'

Met de voorgenomen benoeming geeft Rabobank tijdig duidelijkheid over het voorzitterschap. 'Over opvolging van Moerland in de raad van bestuur en verdere portefeuilleverdeling zijn nog geen mededelingen te doen', aldus Lense Koopmans. Daarover zal de raad van commissarissen de komende maanden beslissen.

Naast bankier is Moerland gezaghebbend wetenschapper op de terreinen van corporate finance en corporate governance. Hij studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam en promoveerde cum laude. Hij was bijna 25 jaar hoogleraar in achtereenvolgens Groningen (bedrijfskunde) en Tilburg (ondernemingsfinanciering) en begeleidde door de jaren heen vele promovendi.

Verder bekleedde Moerland tijdens zijn loopbaan diverse commissariaten. Momenteel is hij commissaris bij Essent, lid van Bestuur van de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw, lid van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Accountants en Administratieconsulenten (NOvAA) en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), waarvan hij tot maart 2007 voorzitter was. Hij is tevens president van de European Association of Co-operative Banks (EACB/Groupement) en lid van de Board of Directors International Raiffeisen Union (IRU).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.