Provincie Utrecht

Provincie Utrecht werkt aan verbetering bedrijfspanden

6-1-2009 -

Het pand van een onderneming is de kurk waar de kwaliteit van een compleet bedrijventerrein op drijft. Reden voor de provincie om Utrechtse ondernemers te helpen met herontwikkeling van het bedrijfsgebouw. Met als doel: aanpak van veroudering, leegstand en verrommeling. Twee voorbeeldprojecten in de gemeenten Vianen en De Ronde Venen zijn om die reden in gang gezet.

De provincie Utrecht heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de kwaliteitsverbetering van bedrijventerreinen. Deze herstructureringsprojecten waren vooral gericht op verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte, zoals groenvoorzieningen, parkeerruimte en wegen. Gebleken is dat er nog veel winst te halen valt uit een extra inspanning om ook de bedrijfspanden en de kavels waarop ondernemingen gevestigd zijn te verbeteren.

Activiteiten 2009
In 2009 voert de provincie twee projecten uit, gericht op integrale herstructurering van private panden. Daarnaast komt er financieel en juridisch onderzoek naar samenwerkingsvormen met private partijen. In de projecten ligt de nadruk op gesprekken met private partijen. Wat is er nodig om hen te laten investeren in hun panden? Samen met de eigenaren wordt gewerkt aan kansrijke mogelijkheden.

Voorbeeldprojecten
Op het bedrijventerrein De Hagen en De Biezen in Vianen is een mix van bedrijven gevestigd met een groot aantal bedrijven in de industriële en logistieke sector. Diverse panden op het bedrijventerrein staan leeg of zijn verouderd. Ook willen provincie en de gemeente Vianen voorkomen dat de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Gaasperwaard tot grotere problemen op het bestaande bedrijventerrein leidt. Op het bedrijventerrein Mijdrecht in de Ronde Venen zijn de problemen rondom leegstand van panden op een beperkt deel van het bedrijventerrein geconcentreerd. Dit levert wellicht meer kansen op voor een geclusterde aanpak. De pilots leveren een toepasbare proceshandleiding op, waarin staat hoe eigenaren van privaat vastgoed gestimuleerd kunnen worden hun eigendom aan te pakken.

Samenwerking
De provincie Utrecht werkt in dit initiatief nauw samen met de gemeenten Vianen en De Ronde Venen. Daarnaast zoekt de provincie de samenwerking op met private partijen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196