Gemeente Sneek


vanaf 2009 goed verzekerd

Vrijwilligers in Sneek vanaf 2009 goed verzekerd

De gemeente Sneek vindt vrijwilligerswerk erg belangrijk. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. De gemeente wil de vrijwilligers die actief zijn in Sneek ondersteunen en heeft daarom twee verzekeringspakketten afgesloten. Hiermee worden eventuele risico's die het vrijwilligerswerk met zich meebrengt zo goed mogelijk afgedekt.

Jaarlijks verrichten vele vrijwilligers in Sneek waardevol werk door zich actief in te zetten voor de sport, de zorg, het onderwijs en ander welzijnswerk. In Nederland zijn ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Het Kabinet ziet in dat vrijwilligers onmisbaar zijn voor onze samenleving en stimuleert en ondersteunt waar mogelijk. Om vrijwilligerswerk zo toegankelijk mogelijk te maken streeft het Rijk ernaar vrijwilligers zoveel mogelijk te ontlasten, zodat ze zich volledig op het vrijwilligerswerk kunnen richten. Zo wordt geprobeerd hen zoveel mogelijk administratieve lasten te ontnemen.

Voor wie?

Iedereen die zich in Sneek inzet als vrijwilliger voor een vereniging of instelling komt in aanmerking voor de vrijwilligersverzekering. Voor vrijwillige brandweer en- politiemedewerkers geldt dit niet. Ook mantelzorgers kunnen geen beroep doen op de vrijwilligersverzekering. Voor deze groep gelden andere regelingen.

Aanmelden is niet nodig

Alle vrijwilligers in Sneek zijn vanaf 1 januari 2009 verzekerd. Vrijwilligers hoeven zich niet aan te melden of te registreren. Vrijwilligers zijn tijdens het werk als vrijwilliger compleet verzekerd voor de volgende onderdelen:

* Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering
* Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilligers
* Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
* Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
* Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
* Rechtsbijstandverzekering

Schade....en dan?

Wanneer vrijwilligers een declaratie willen indienen kunnen zij vanaf medio januari een formulier afhalen op het stadhuis, Marktstraat 15 in Sneek, een formulier opvragen bij de gemeente tel. (0515- 485 436), of het formulier hier downloaden. De vrijwilliger of rechtspersoon stuurt het schadeformulier naar de gemeente Sneek, t.a.v. de afdeling Belastingen en Verzekeringen. Voordat de schadeclaim door de gemeente wordt ingediend bij de verzekeraar, kan de gemeente de gegevens nagaan bij de vereniging of organisatie. De schade wordt rechtstreeks met de benadeelde afgewikkeld.