FNV

6-1-2009

Vragen en antwoorden over borstkanker en nachtarbeid

Op 5 januari berichtte Trouw dat in Denemarken circa tien vrouwen met borstkanker een schadevergoeding hebben gekregen, omdat hun ziekte is veroorzaakt door jarenlange nachtarbeid. En dat vrouwen, lid van de FNV, met borstkanker die langdurig nachtarbeid hebben gedaan, zich kunnen melden bij Bureau Beroepsziekten FNV. Dit bericht heeft geleid tot een groot aantal reacties en vragen.

Door de grote hoeveelheid reacties en de persoonlijke ervaringen waarover mensen vertellen, is de FNV ervan overtuigd dat het een belangrijk onderwerp is. Helaas kunnen de medewerkers van Bureau Beroepsziekten FNV momenteel niet altijd direct terugbellen of persoonlijk reageren op e-mails. Daarom zijn op de website enkele veel voorkomende vragen en antwoorden op een rij gezet.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2006 een rapport gepresenteerd over de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker. Op grond van een internationale literatuurstudie werd geconcludeerd dat er een verband is tussen het langdurig verrichten van nachtarbeid en het voorkomen van borstkanker. Borstkanker kan mogelijk ontstaan door het verminderde effect van het hormoon melatonine.