VVD


6-1-2009

VVD eist verbod op koop ziekenhuis door zorgverzekeraar

VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers wil dat Minister Klink van Volksgezondheid zorgverzekeraars verbiedt om mede-eigenaar te worden van een ziekenhuis.

Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis wordt overgenomen door een coöperatie waaraan onder meer het personeel van het ziekenhuis, zorgverzekeraar DSW en huisartsen uit de regio deelnemen. Volgens Schippers is dit onwenselijk: "Het is juist de bedoeling van het nieuwe zorgstelsel dat verzekerden zoveel mogelijk vrijheid hebben bij het kiezen van de instelling die naar hun mening de beste zorg levert tegen de beste prijs. Op deze manier worden instellingen gedwongen goede kwaliteit te leveren tegen een goede prijs. Als een zorgverzekeraar een ziekenhuis runt, zal hij juist zijn verzekerden naar zijn eigen ziekenhuis sturen".

Eind vorig jaar heeft de Tweede Kamer een door Schippers ingediende motie aangenomen die zorgverzekeraars verbiedt om eigenaar te worden van een ziekenhuis of een andere zorginstelling. De verzekeraars zouden ook niet mogen fuseren met zorginstellingen. Schippers wil nu dat Minister Klink de motie uitvoert.