Gemeente Vlaardingen


Rustige jaarwisseling

06 januari 2009

Geen nieuws is goed nieuws; Vlaardingen beleefde deze keer een relatief rustige jaarwisseling.

Dit mede dankzij goede afspraken tussen gemeente, politie en brandweer. Ook hebben we veel overleg gevoerd met jongeren van de Broekweg en bewoners rondom het Marktplein, om herhaling van de uit de hand gelopen kerstboomverbranding tijdens de jaarwisseling 2007/2008 te voorkomen. De kerstboomverbranding mocht niet doorgaan, wel zorgde een vuurton voor wat feestvreugde en broodnodige warmte. Dit onder toezicht van de buurtagenten.

Op een locatie aan de Marathonweg is wel een gecontroleerde kerstboomverbranding gedoogd. Met de organisatoren hebben we vooraf de nodige afspraken gemaakt. Dagelijks heeft een team van politie, brandweer en gemeente gecontroleerd en klachten van omwonenden direct met de organisatoren besproken. De verbranding is goed verlopen.

Vanaf 1 december heeft de politie een vuurwerkteam ingezet. Tien jongeren moesten zich melden bij Bureau Halt, de organisatie ter preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit. De jongeren die flinke schade hebben aangericht bij basisschool Het Anker in Holy zijn helaas niet gevat.

Voor extra toezicht is op nieuwjaarsochtend het SUS-team ingeschakeld. In en rond de Kathedraal is desondanks een behoorlijke vechtpartij ontstaan. Op last van de politie is het feest vroegtijdig gestopt (om 4.15 uur).

De brandweer heeft voor de feestdagen horecacontroles uitgevoerd, met positief resultaat; nagenoeg iedere ondernemer houdt zich aan de regels. Tijdens de jaarwisseling zelf heeft de brandweer het minder druk gehad dan afgelopen jaar. Via advertenties in deze krant heeft de Irado bewoners opgeroepen om op oudjaarsdag zo min mogelijk afval in de containers te deponeren. Helaas met weinig effect.

Onze collegas van de veegdienst waren 1 januari alweer druk aan de slag om de grootste rommel op te ruimen, maar ook veel bewoners veegden letterlijk hun straat weer schoon.