Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Boekestijn over 'de nefaste betrokkenheid van de President van Rwanda, Kagame, bij het offensief van generaal Nkunda in Oost-Congo'

06-01-2009

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over de vraag van de Belgische senator E. Schelfhout aan de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht over "de nefaste betrokkenheid van de President van Rwanda, Kagame, bij het offensief van generaal Nkunda in Oost-Congo". Deze vragen werden ingezonden op 18 november 2008 met kenmerk 2008Z07023.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het
lid Boekestijn
(VVD) over over de vraag van
de Belgische senator E. Schelfhout aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht over "de nefaste betrokkenheid van de President van Rwanda, Kagame, bij het offensief van generaal Nkunda in Oost-Congo".

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het persbericht met de titel 'Oost-Congo: internationale druk op Rwanda dringend opvoeren', waarin gewag wordt gemaakt van het debat in de Belgische senaat van E. Schelfhout op 14 november 2008 met de minister van Buitenlandse Zaken De Gucht? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u het met Schelfhout eens dat er niet meer getwijfeld kan worden dat President Kagame betrokken is bij het offensief van Nkunda, zoals ook inmiddels in de omgeving van Kagame wordt toegegeven dat het niet uitgesloten is dat er Rwandese gedemobiliseerde soldaten aan de zijde van Nkunda meevechten? 2)

Antwoord
Uit het VN-rapport over schendingen van het wapenembargo tegen de DRC blijkt dat er gerede twijfel bestaat over de betrokkenheid van zowel de Congolese als de Rwandese regering bij de rebellenbewegingen die elkaar bevechten in het oosten van Congo.

Vraag 3
Bent u het met senator Schelfhout eens dat de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, het ontwikkelingsgeld moet gebruiken als wapen om Kagame zover te krijgen Nkunda niet meer te steunen?

Vraag 4
Bent u bereid in 2009 de geplande algemene begrotingssteun aan Rwanda van 4 miljoen euro te schrappen omdat het Rwandese regime zich onbetrouwbaar heeft getoond?

Antwoord
Onderdeel van een ontwikkelingsrelatie is de politieke dialoog. Daar komen onderwerpen ter sprake als mensenrechten, goed bestuur en regionale veiligheid. Mede op naar aanleiding van het hierboven genoemde VN- rapport, heb ik besloten om voorlopig geen begrotingssteun te geven aan Rwanda. De Kamer werd hierover reeds geïnformeerd in mijn brief van 11 december jl. (kenmerk DAF-1521/08).


1)
http://www.politiek.net/hermes/26737 (http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.politiek.net.hermes.26737&ns_type=clickout&ns_url=http://www.politiek.net/hermes/26737)


2) Joseph Mutaboba, Kagame's speciale gezant voor de Grote Meren in een gesprek met Reuters 12 november 2008.