Senternovem

06-01-2009 | Nationaal Expertisecentrum Warmte van start

Het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) is 5 januari officieel van start gegaan.

Het kenniscentrum gaat beslissers die betrokken zijn bij investeringen in warmtevoorziening helpen om op basis van betrouwbare en actuele informatie een milieuvriendelijke en uitvoerbare keuze te maken. In eerste instantie is het centrum vooral gericht op de gebouwde omgeving, maar in de loop van het jaar start het centrum met een warmtekaart en warmtescans voor de industrie.

De website van het expertisecentrum (www.expertisecentrumwarmte.nl), bevat onder andere informatie over ontwikkelingen, technieken en regelgeving op het gebied van warmtevoorziening en kengetallen over energiegebruik voor warmte in Nederland en per sector. Dit laatste is nodig om gerichte keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Ook staan op de website instrumenten die verschillende mogelijkheden om in de warmtebehoefte te voorzien, kunnen afwegen.

NEW heeft adviseurs die geïnteresseerden zoals gemeenten en projectontwikkelaars desgewenst helpen bij het gebruik van de instrumenten. Zij verstrekken ook informatie over uiteenlopende warmtevoorzieningen. NEW gebruikt de kennis die binnen SenterNovem beschikbaar is door samen te werken met diverse andere programma's, zoals Kompas en EOS (Energie Onderzoek Subsidie). Experts van NEW staan klaar om uiteindelijk te helpen bij de definitieve keuze en de inpassing van een warmtevoorziening in een bouwproject.

Waarom een expertisecentrum?
Het Nationaal Expertisecentrum Warmte wordt uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. NEW is één van de beleidsmaatregelen uit het werkprogramma `Warmte op stoom'. Hiermee wil de overheid de verduurzaming van warmte- en koudevoorzieningen in Nederland een extra stimulans geven. Een noodzakelijke voorwaarde voor de versnelling is een goed functionerende markt. Dat houdt onder meer in dat er voldoende kennis is bij overheden, bedrijven en burgers over te nemen maatregelen en financiële en CO2-effecten daarvan.