Vrije Universiteit Amsterdam

Uitreiking VU mediaprijzen 2008


* Startdatum 06-01-2009


* Einddatum 06-01-2009


* Tijd16:00 - 18:00


* Locatie Hal OZW gebouw


* Titel Uitreiking VU mediaprijzen 2008


* Plaats Hal OZW gebouw


* Onderdeel Vrije Universiteit Amsterdam


* Wetenschapsgebied Overig


* EvenementtypeVaria

De VU reikt jaarlijks twee mediaprijzen uit, te weten de Mediakomeet en de Mediamagneet. Met de Mediakomeet wil de VU wetenschappers aanmoedigen die opeens opvallend vaak in de media waren. Met de Mediamagneet wil de VU wetenschappers belonen die de VU door hun veelvuldige media-optredens al langer goed vertegenwoordigen. De winnaars ontvangen een geldbedrag dat vrij te besteden is ter bevordering van de communicatie van wetenschap met het 'brede publiek'.

De genomineerden voor de VU mediaprijzen 2008 zijn:

Ivo van Hilvoorde (Bewegingswetenschappen) - Mediakomeet Ivo van Hilvoorde (1968) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam met als afstudeerrichting sportfilosofie. Vanuit zijn sterke sportfilosofische en medisch-ethische interesse publiceert hij Ivo van Hilvoorde sindsdien over thema's als fair play, dopinggebruik, sportblessures, fitness en bewegingsarmoede, zowel in vakbladen als in bladen voor een breed publiek. Op basis van zijn prikkelende opiniestukken is hij een steeds vaker gevraagde gast in radio- en televisieprogramma's. Ook in 2008 was hij weer volop aanwezig in de media. Begin 2008 verscheen het boek dat hij samen met socioloog Ruud Stokvis schreef over de fitnesscultuur, getiteld "Fitter, Harder & Mooier. De onweerstaanbare opkomst van de fitnesscultuur" (Amsterdam: Arbeiderspers/Het Sporthuis), dat uitvoerig besproken werd in onder meer Body Biz, De Volkskrant, HP De Tijd en Ad Valvas. Daarnaast was hij herhaalde malen in het nieuws (krant, radio en televisie) rond thema's als doping, de rol van techniek en wetenschap in de sport en de zaak Pistorius, d.w.z. de vraag of een atleet met twee kunstbenen mee mag doen aan de Olympische Spelen, een vraag die aldus Ivo eerder ethisch dan technisch van aard is.

Christine Carabain (Sociale Wetenschappen) - Mediakomeet Christine Carabain
Christine Carabain is sinds ruim een jaar onderzoeker bij de werkgroep Filantropie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Ze houdt zich bezig met onderzoek naar het geefgedrag van allochtonen, participatie in vrijwilligerswerk en remittances. Als expert op het gebied van vrijgevigheid in Nederland is ze dit jaar herhaaldelijk in het nieuws geweest. Haar focus op geefgedrag onder allochtonen heeft haar regelmatig aandacht van de media gebracht. Christine Carabain was een van de hoofdsprekers op het symposium, waar ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden aanwezig was. Dit congres getiteld `De Vergeten Gever' vond vrijdag 31 oktober plaats. Verschillende aspecten van het filantropisch gedrag van migranten in Nederland werden onder de aandacht gebracht. Het symposium heeft veel aandacht gekregen in de landelijke pers.

Willem van Mechelen (VUmc) Willem van Mechelen - Mediamagneet Willem van Mechelen is bedrijfsarts, bewegingswetenschapper en epidemioloog. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van arbeid, sport en gezondheid en richt zich met name op de gezondheidswaarde van regelmatige lichaamsbeweging & sport en op de effectiviteit van arbeidsreïntegratie-programma's. Van Mechelen is voorzitter van Body@Work TNO VUmc (www.bodyatwork.nl), lid van het managementteam van het kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC-VUmc-UWV, van het managementteam van VUmc Kenniscentrum Overgewicht (www.overgewicht.org) en programmaleider van het EMGO onderzoeksprogramma Diabetes en Overgewicht (www.emgo.nl). Van Mechelen is tevens betrokken bij onderzoek dat is genomineerd voor de Academische Jaarprijs 07/08.

Theo Schuyt (Sociale Wetenschappen) Theo Schuyt - Mediamagneet Als hoogleraar Filantropische Studies beweegt Theo Schuyt zich in de hoogste kringen van de Nederlandse politiek. Hij was o.a. lid van de Taskforce "Geven voor weten: particuliere middelen voor de wetenschap". Op de VU leidt hij onderzoek naar geefgedrag in de Nederlandse samenleving. Hij wil Nederland doordringen van het belang van het aanboren van nieuwe geldstromen en het vinden van lokaal kapitaal. Zo haalt hij regelmatig het nieuws rondom thema's als goede doelen, vrijgevigheid en donateurschap.
Schuyt is een publieke en gezaghebbende autoriteit op het gebied van (onderzoek naar) filantropie. Regelmatig figureert hij in de media. Het onderzoek `Geven in Nederland' is ooit door hem opgezet en geldt als het toonaangevende onderzoek naar geefgedrag. Elk jaar weer levert dat aandacht van de media op. Daarnaast adviseert Schuyt politieke en maatschappelijke organisaties omtrent fondsenwerving.

Peter van Koppen (Rechten) Peter van Koppen - Mediamagneet Peter van Koppen (1953) is hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerd van de Universiteit Maastricht en hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU. In 2008 ontving hij samen met zijn collega's Herald Merckelbach en Hans Crombag van de Universiteit van Maastricht de NIP/Van Gorcum Media Prijs. Ze ontvingen deze prijs voor hun bijdrage aan de verspreiding van de psychologie onder een breder publiek. "Het was het kortste juryberaad ooit in de geschiedenis van deze prijs," zo verklaarde de jury van de NIP/Van Gorcum Media Prijs in het vakblad De Psycholoog. Het werk van de drie rechtspsychologen is volgens haar van grote invloed op de bewijsvoering in de rechtspraak in Nederland. De diverse boeken die van Koppen c.s. publiceerde zijn van blijvende invloed en hebben sterk bijgedragen aan de opening van het strafrechtelijk domein voor psychologie en psychologen. Van Koppen is in een groot aantal zaken als getuigendeskundige opgetreden en gaf ook in 2008 zijn deskundige advies over diverse onderwerpen.

Uitreiking

De uitreiking van de mediaprijzen vindt plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VU die 6 januari plaatsvindt in de hal van het OZW gebouw. VU medewerkers kunnen op het intranet kijken voor meer informatie over de nieuwjaarsreceptie.
Voor meer informatie over de mediaprijzen kunt u contact opnemen met Aukje Schep van Dienst Marketing & Communicatie T 020 5985661 Ea.schep@dienst.vu.nl