Raad van State


dinsdag 6 januari 2009
10.45 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Randweg-Zuid" van de gemeente Montferland. Het plan maakt de aanleg van een randweg ten zuiden van Didam mogelijk. De randweg is gepland aan de zuidzijde van de rand van de toekomstige kom van Didam. Enkele inwoners van Didam zijn het niet eens met het plan. Volgens hen had het provinciebestuur het bestemmingsplan niet mogen goedkeuren vanwege de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Beiden vinden verder dat er te weinig rekening is gehouden met hun belangen, nu het tracé van de randweg is gepland over hun bedrijfsgronden. (zaaknummer 200800836/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend voor een dakpannenfabriek aan de Kaldenkerkerweg in Tegelen. Het gaat om een uitbreiding van een eerder verleende vergunning om het plaatsen van drie extra ovens voor het bakken van dakpannen mogelijk te maken en de overgang van een tweeploegendienst naar een drieploegendienst. Met de uitbreiding wordt de productiecapaciteit verhoogd van 10 miljoen dakpannen per jaar naar 15 miljoen dakpannen. Aan de nieuwe vergunning heeft het gemeentebestuur een eis voor de uitstoot van fluoride verbonden. Volgens het bedrijf is deze eis te streng en kan er meer worden uitgestoten zonder dat daarmee schadelijke gevolgen voor het milieu optreden. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200801679/1 en 200802414/1)
Zitting over de afwijzing door de minister van Verkeer en Waterstaat van het verzoek van de Coöperatieve Producenten Organisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij in Kapelle om nadeelcompensatie. De Producenten Organisatie had om deze compensatie gevraagd voor de schade die zij lijdt als gevolg van de verdieping van de Westerschelde en als gevolg van het leggen van een 150 kV-kabel door de Westerschelde. De minister heeft de vergoeding van de schade als gevolg van de verdieping van de Westerschelde afgewezen, omdat er volgens hem geen causaal verband bestaat tussen de verdiepingswerkzaamheden en de gestelde schade. De Producenten Organisatie bestrijdt dit. Zij ziet wel een causaal verband tussen de verdiepingswerkzaamheden en de verminderde vangstmogelijkheden van kokkels. Vanwege de inperking van het te bevissen gedeelte door de aanleg van de kabel heeft de minster aan de Producenten Organisatie een schadevergoeding toegekend van EUR 44.430. De Producenten Organisatie vindt dit bedrag te laag. De rechtbank in Middelburg heeft in maart 2008 een eerder beroep van de Producenten Organisatie ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt zij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803297/1)