Van Gogh Museum


Vlaggenproject 'Amsterdam Colours: Red' op Museumplein

5 januari 2009

"In het kader van het themajaar 'Amsterdam Art City 2009' staan hier 60 vlaggen met rode kleurfragmenten uit bijzondere kunstwerken welke afkomstig zijn uit drie bijzondere musea rond het Museumplein.

Het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum hebben hun krachten gebundeld en treden naar buiten met een speciale expositie die een ode brengt aan de rijk geschakeerde kunstcollecties die in Amsterdam te bezichtigen zijn.

Rood is een kleur met een krachtige symboliek, het staat voor liefde, moed en opoffering en is tevens een prominente kleur in het Amsterdamse stadswapen. Rood komt in talloze variaties en tinten. Geen wonder dat vele beroemde kunstenaars zich door de eeuwen heen hebben laten inspireren door deze prachtige kleur.

Ik wens u een kleurrijk verblijf in Amsterdam."

Met deze woorden van burgemeester Job Cohen opende op 1 januari de vlaggenexpositie Amsterdam Colours: Red op het Museumplein in Amsterdam. De samenwerking tussen de drie bijzondere musea is uniek te noemen. Nooit eerder zijn zulke topstukken uit verschillende tijdsperken en stijlen naast elkaar te bewonderen geweest. De musea hebben voor de vlaggen hun mooiste werken beschikbaar gesteld waarin de kleur rood een prominente rol speelt. Van De nachtwacht van Rembrandt en Het straatje van Vermeer, tot De slaapkamer van Vincent van Gogh en Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman.

De expositie is een initiatief van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) en de Kamer van Koophandel Amsterdam en staat in het teken van het themajaar voor 2009 Amsterdam Art City. De expositie is bedacht en geproduceerd door Xsaga en loopt van 1 tot 22 januari 2009. Alle vlaggen worden individueel verlicht zodat de expositie ook in het donker te bezichtigen is.