Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Tilburg - dinsdag 6 januari 2009

Huis verkopen duurt lang in 2009

Wie in 2009 zijn huis wil verkopen moet rekening houden met een lange verkoopperiode. Zelfs bij rijwoningen, het type waar het meeste vraag naar is, is de kans groot dat de verkoop een jaar duurt. Vrijstaande woningen staan vaak twee jaar of meer te koop. Een substantiële verlaging van de vraagprijs is de beste manier voor verkopers om het lange wachten te doorbreken.

Dat stelt de website Woonnieuws op basis van eigen onderzoek naar het aantal te koop staande woningen in Nederland. In 2008 is het aantal te koop staande woningen gestegen met 22% tot een recordhoogte van 188.000. Ook het laatste kwartaal is het aanbod sterk toegenomen, terwijl normaliter in dit kwartaal juist een daling optreedt.

De sterke stijging heeft alles te maken met de gevolgen van de kredietcrisis. Het Kadaster berichte recent al dat er de laatste maanden van 2008 veel minder woningen verkocht zijn. Als oorzaken gelden de strengere eisen van de banken bij het verstrekken van hypotheken en de toegenomen voorzichtigheid onder de kopers. Het aantal mensen dat hun woning te koop zet blijft intussen verder toenemen.

Opmerkelijk genoeg blijft ondanks de moeilijke woningmarkt de vraagprijs van woningen sterk toenemen. De vraagprijs ligt nu gemiddeld 4% hoger dan een jaar geleden. Voor rijwoningen wordt zelfs 9% meer gevraagd dan een jaar geleden. Woordvoerder Rob Keijzer van de website: "Verkopers baseren hun vraagprijs op incidentele succesverhalen van anderen. Ze vinden dat als een vergelijkbare woning van een ander duur is verkocht, de eigen woning ook zoveel moet kunnen opleveren". Dit verklaart volgens hem dat vraagprijzen nog steeds doorstijgen. Keijzer adviseert verkopers om samen met hun makelaar opnieuw na te denken over een vraagprijs die past bij de huidige markt.

Volgens Keijzer zijn woningen momenteel wat minder waard dan een jaar geleden, maar valt het met de waardedaling van huizen best mee. Woningen die verkocht worden gaan nog steeds voor goede prijzen weg. De website maakt zich nog geen grote zorgen over de woningmarkt in 2009, maar wil ook geen voorspelling doen voor de ontwikkelingen in 2009. "Elke woning, elke locatie, elke eigenaar is anders. Het gaat er het komend jaar om dat elke individuele woningbezitter goed nadenkt voordat hij een huis koopt of verkoopt. Voorzichtigheid is momenteel zeker op zijn plaats, maar de nieuwe omstandigheden bieden ook veel kansen. Wie lef heeft, kan ze benutten."

----------